Rok je 2. rujna: Prijavite se na školu dokumentarnog filma

skola-dok-filmaRestart poziva sve zainteresirane da se prijave na Školu dokumentarnog filma, koja će se pod vodstvom stranih i domaćih tutora održavati u Zagrebu, od 3. listopada 2013. do 17. siječnja 2014. Rok za prijave je 2. rujna 2013.

Škola dokumentarnog filma zamišljena je kao tromjesečni intenzivni program uz međunarodne i domaće tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca.

Program Škole zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije i necentraliziranosti znanja, svakome je omogućeno izražavati se jezikom filma. To nam je i glavni cilj: pomoći polaznicima da napravite vlastite dokumentarne filmove s onim što im je na raspolaganju. Za pohađanje Škole nije potrebno nikakvo prijašnje filmsko iskustvo, kao ni poznavanje tehnike proizvodnje filma, samo jaka motivacija i želja da se nastavite baviti dokumentarnim filmom u budućnosti.

Za razliku od tradicionalnog načina podučavanja filma koji je proces razlagao na odvojene faze i postupke, u Restartovoj Školi stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti. Cijeli program organiziran je kao organski sustav koji polaznike uči vještinama potrebnim za stvaranje dokumentarnog filma: osnovama snimanja, montaže slike i zvuka, produkcije, dramaturgije i režije, omogućavajući vam tako da postanete ‘kompletan autor’.

Važan prostor odvojen je i za razgovor i analizu ambicioznijih filmskih ideja polaznika, a i tjedno ćemo analizarati strane i domaće dokumentarne filmove, a gostujući autori objasnit će nam kako su nastali neki od njihovih najuspješnijih radova te koje bi greške valjalo izbjeći.

Polaznici će tijekom tri mjeseca raditi na dokumentarnom filmu kroz seriju posebno osmišljenih vježbi, a završna vježba, ujedno je i kratki dokumentarni film. Nakon završetka Škole, Restart laboratorij, producirat će najuspješnije ideje uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Redovni Restartovi tutori Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman, Nebojša Slijepčević, Oliver Sertić i Igor Bezinović. Posebna predavanja (vježbe) održati će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, tonski snimatelj i dizajner zvuka Davor Tatić te montažer Vladimir Gojun.

Gostujući tutori koji su potvrdili dolazak su: nizozemski redatelj John Appel, češki redatelj Filip Remunda i srpski redatelj i producent Boris Mitić.

Prezentacija Škole (tzv. info dan) održat će se u 3.9.2013. u 20 sati, u net kulturnom klubu mama, Preradovićeva 18, 10000 Zagreb i obavezan je za sve prijavljene

Sva pitanja uputite na [email protected]

Izvor: culturenet.hr