Album “Buđenje” Parnog valjka, šesterostruki dobitnik Porina, sada dostupan i na vinilu

Foto: Croatia Records

“Ljubavna”, “Sve još miriše na nju”, “Ivana”, “Čitaj mi sa usana”, “Dođi” i “Molitva” hitovi su koji su obilježili album “Buđenje” Parnog valjka, šesterostrukog dobitnika nagrade Porin, a koji je objavljen 1993. godine.

Album je više puta reizdan na CD-u, a sada je po prvi put dostupan na vinilu. Uz pjesme koje je remasterirao Marijan Brkić Brk album stiže u novoj verziji omota koju je radio ilustrator Andrej Bartulović, a temeljena je na originalnoj verziji omota Nenada Voriha koji je dobio Porina za najbolju opremu albuma. U gatefold pakiranju stiže i download code za preuzimanje mp3 verzija pjesama, a tu je i popratni tekst glazbenog kritičara Zorana Tučkara.

“Gledano iz salonske perspektive tada izuzetno popularne ere grungea, rapa, dancea ‘Buđenje’ je staromodan album rocka iz osamdesetih. Gledano iz bliže perspektive ‘stanja na terenu’, Valjak je ispravno postupio jer se po svojim autorskim i izvođačkim senzibilitetima teško uklopio u muziku generacije kojoj ionako ne pripada. Publika je prepoznala da su Aki, Hus, Marijan Brkić, Zorislav Preksavec, Berislav Blažević, Dražen Scholtz te njihovi vjerni prijatelji ostali vjerni sebi, kao što je su na svjetskoj razini bili prepoznati radovi Valjkovih suvremenika Brucea Springsteena i Toma Pettyja koji su bez podilaženja novim trendovima gospodski održali svoj stil, te na najbolji mogući način – izvrsnim pjesmama ‘odgovorili’ mladoj generaciji publike”, napisao je Tučkar.

Dodao je da je hrvatskoj sceni trebao netko tko će opću nesigurnost u budućnost koja slijedi kanalizirati u pjesme – “baš kao što je Bob Seger koju godinu ranije pjevao: ‘Dreams die hard, and we watch them erode, but we cannot be denied, the fire inside'”.