Aladrović u Dnevniku HTV-a otkrio kada će se uvesti COVID potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Aladrović u Dnevniku HTV-a otkrio kada će se uvesti COVID potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Foto: Screenshot HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u večerašnjem Dnevniku HTV-a govorio je o uvođenju COVID potvrda u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi.

“Možemo vidjeti da susjedne zemlje imaju mnogo ekstenzivniju primjenu COVID potvrda od nas. Mi smo se odlučili za uvođenje u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi”, rekao je ministar te naglasio da će u sustavu socijalne skrbi COVID potvrde biti obvezne za sve one koji su zaposlenici u sustavu bilo privatnom bilo javnom.

“S druge strane za određene korisničke skupine, naravno one najmlađe, neće biti obvezne, ali za domove za starije i nemoćne koji su i najugroženiji i čija je stopa mortaliteta najviša – potvrde će biti obvezne od 1. listopada, odnosno od datuma kada će se uvesti i u zdravstvu. Mi sada pretpostavljamo da će to biti 1. listopada”, dodao je Aladrović.

Govoreći o obaveznom cijepljenju, Aladrović je rekao: “Mi smo od početka zauzeli stav o obveznom cijepljenju. Mi ga ne propagiramo i ne želimo ga uvesti i ja se nadam da odgovornošću naših građana niti nećemo ga uvesti. Međutim COVID potvrde su nekakva najblaža moguća mjera koju u ovom trenutku možemo uvesti kako bismo visok stupanj zaštite korisničkih skupina u, prije svega, ova dva resora, a ukoliko bude potrebe i drugdje, a to će se vidjeti i po kretanju epidemiološke situacije i savjetima stručnjaka. ”

Ako se rast broja zaraženih i onih koji završe u bolnici nastavi, a cijepljenje ne pomakne s mrtve točke – koliko je izgledno da se opet uvedu mjere zatvaranja u određenim sektorima? Na to pitanje Aladrović je odgovorio: “Mislim da nije realno očekivati novi lockdown.”

“Mi smo već dva puta imali vrlo intenzivne lockdowne, a imali smo ih u trenucima kada ili nismo imali dovoljno cjepiva ili cjepivo nije ni postojalo, a imali smo lošu epidemiološku sliku. Sada cjepivo postoji i dostupno je svima kako bi zaštitili sebe i svoju okolinu. Stvarno ne očekujem da će u budućnosti doći do nekog novog zatvaranja ekonomije. Što se tiče samog državnog proračuna sve su to intenzivni udarci na taj proračun ali mi smo tako očuvali radna mjesta, očuvali poslodavce i očuvali ekonomiju. Ako bude potrebe mi ćemo to ponovno učiniti ali sigurno ne kroz neki novi lockdown”, poručio je ministar Aladrović.