Gradonačelnik Tomašević najavio događanja Europskog tjedna mobilnosti

Gradonačelnik Tomašević najavio događanja Europskog tjedna mobilnosti
Foto: Zagreb.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio događanja, odnosno aktivnosti koje će se održavati do 22. rujna u okviru Europskog tjedna mobilnosti, te je ujedno potpisao Povelju kao znak pristupanja ovoj europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi tradicionalnog 20. po redu Tjedna mobilnosti gradonačelnik je, na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Gradske uprave, istaknuo da je Zagreb jedan od osam gradova koji se priključio ovom projektu.

Moto ovogodišnje manifestacije je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, koji podrazumijeva promjenu navika i prihvaćanje zdravih i ekološko prihvatljivih načina kretanja, rekao je gradonačelnik. Promet motoriziranih vozila kao što znate jedan je od najvećih uzročnika zagađenja okoliša u urbanim sredinama pa tako i u Zagrebu, te upravo održivi ekološko prihvatljivi način kretanja donosi brojne pogodnosti za zdravlje pogotovo u vremenu pandemije i izazovima s kojima se moramo nositi, ali pridonosi i promjeni cjelokupnog okoliša.

Izgradnja sustava održivog i sigurnog gradskog prijevoza i izgradnja prometnice magistralnog gradskog prometa za bicikle važan je dio našeg programa i trudit ćemo se sljedeće četiri godine unaprijediti infrastrukturu za druge održive oblike mobilnosti u gradu.

Želimo vam omogućiti da u odabiru putovanja kroz grad izaberete učinkovit i brz javni prijevoz, vlastiti bicikl ili pješačenje što je najzdraviji oblik kretanja, naglasio je gradonačelnik Tomašević te pozvao sugrađane da se priključe Europskom tjednu te da zajedno sudjeluju u promicanju ideja održivog prometa, očuvanja okoliša i smanjenja zagađenja u urbanim sredinama.

Zadnjeg dana Europskog tjedna mobilnosti uz bojne druge aktivnosti održat će se i Zagrebačka žbica, tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, koja kako je i sam gradonačelnik kazao ima za cilj promicanje tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu.