ADVENT U ZAGREBU: Zapaljena prva svijeća na Manduševcu, za građane otvorena vila na Prekrižju

ADVENT U ZAGREBU: Zapaljena prva svijeća na Manduševcu, za građane otvorena vila na Prekrižju
Foto: Zagreb.hr

Paljenjem prve svjećice na vijencu oko Manduševca simbolično i svečano otvorena je manifestacija “Advent u Zagrebu”. Svijeću su upalili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Milan Bandić.

Na Trgu bana Jelačića okupilo se mnoštvo građana koji su oduševljeno pozdravili trenutak paljenja adventskih svjećica.

Predsjednica Grabar Kitarović potom jer otvorila je i Božićnu bajku, prekrasnu lokaciju na Trgu Bana Jelačića, na kojoj se, u čarobnom predbožićnom ambijentu, nudi raznovrsna hrana i piće, uz prigodni glazbeni program.

ADVENT U ZAGREBU: Zapaljena prva svijeća na Manduševcu, za građane otvorena vila na Prekrižju.
Foto: predsjednica.hr

Prije događanja na Trgu bana Jelačića održana je svečanost na Prekrižju. Tradicionalnoj predblagdanskoj manifestaciji Advent u Zagrebu i ove se godine pridružio Ured predsjednice Republike, koji je po drugi puta uoči Božića otvorio vrata kompleksa na Pantovčaku, pozvavši građane da posjete Advent na Prekrižju i pridruže se slavlju došašća, uz prisjećanje na motive i običaje Hrvatskog zagorja.

Advent na Prekrižju svečano je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kako je cilj manifestacije poticanje druženja i zajedništva ususret radosti Božića, objavljeno je iz Ureda predsjednice.

“Naša je želja svake godine posvetiti program jednom dijelu naše prelijepe Domovine koja obiluje običajima, pjesmama, plesovima, tradicijom pripremanja jela i ukrašavanja doma u vrijeme Adventa”, kazala je Predsjednica te najavila kako će ove godine biti predstavljeni običaji Hrvatskog Zagorja, nakon prošlogodišnjeg Adventa koji je bio posvećen slavonskoj blagdanskoj tradiciji.

“Želja nam je da s ovog našeg brijega ponesete lijepe uspomene na davne dane tradicijskog iščekivanja Božića, na vrijeme i običaje koji žive zahvaljujući svima koji cijene svoju baštinu kojom se svi mi ponosimo”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U svom prigodnom govoru Predsjednica je zahvalila gradu Zagrebu i Turističkoj zajednici Zagreba na organizaciji te Etnografskom muzeju i učenicima škola koji će danas, i u sljedećim vikendima Adventa nastupati u Vili Prekrižje.

Otvorenju je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je zahvalio predsjednici Grabar-Kitarović na priključivanju manifestaciji Advent u Zagrebu. “Dobro je da smo zajedno, u vrijeme došašća, pred božićne i novogodišnje blagdane”, kazao je gradonačelnik Bandić.

ADVENT U ZAGREBU: Zapaljena prva svijeća na Manduševcu, za građane otvorena vila na Prekrižju
Foto: Zagreb.hr