Zagreb je i ovog prosinca preplavljen turistima, hoteli su gotovo popunjeni

Foto: ZG express

U Zagrebu očekuju još jednu rekordnu turističku godinu, grad je i ovoga prosinca preplavljen turistima, a smještaj je sve teže naći.

“Sezona je baš onakva kakvu smo i očekivali. Trenutna popunjenost nam je oko 60, 70%. Očekujemo da se sve bude popunilo do kraja”, izjavio je za HRT Karlo Gajski, menadžer hostela.

Hoteli su gotovo popunjeni. Najviše ih biraju stranci, i to iz svih krajeva svijeta, ali sve je više i domaćih gostiju.

“Prvi gosti su nam bili iz Japana. Bilježimo isto tako interes sa svih tržišta, što iz okolnih zemalja, ali moram priznati da smo do sada imali goste iz Singapura, iz Malezije, iz Katara, ali definitivno i velik udio i domaćih gostiju”, ponajviše Dalmacija, rekao je Tomislav Korošec, menadžer hotela.

Noćenja u najluksuznijim hotelima penju se i do 400 eura. Privatni smještaj može se naći i za deset puta manje. Turistički djelatnici kažu da su cijene uglavnom kao lani.

“Osim što sam zadovoljna kao domaćin koji zarađuje, zarađuju i prijevoznici, zarađuju usluge, zarađuju ustanove zdravstvene. Sve se to prelijeva naravno, kroz povećanu potražnju za radnom snagom”, naglasila je Miljenka Jurčenko, Hrvatska udruga obiteljskog smještaja.

U ovoj je godini oko 20 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja nego lani. Tijekom Adventa je prava navala vikendom.

“Ipak su najveće aktivnosti kroz prosinac, a one su uzrokovane Adventom koji, zbog velikog broja sadržaja. Međutim, istovremeno još većim ili manjem brojem događanja koja su se preklopila s tih par vikenda”, rekla je Jurčenko.

Ako želite provesti vikend u Zagrebu, smještaj je najbolje osigurati što prije jer mjesta u zadnji tren – nema.