Q’ART NA TREŠNJEVCI: Festival koji je nadmašio sva očekivanja i oduševio sve generacije

Q'Art na Trešnjevci
Foto: Ognjen Karabegović

Trešnjevka je u nedjelju bila središte kulturnih događanja u Zagrebu zahvaljujući festivalu Q’Art U TVOM KVARTU, koji je nadmašio sva očekivanja i donio bogatstvo kreativnog, glazbenog i edukativnog sadržaja.

Park Stara Trešnjevka bio je ispunjen živom atmosferom, a stotine posjetitelja uživalo je u danu ispunjenom kreativnošću, razmjenom ideja i zajedništvom. Festival je još jednom dokazao koliko ovakvi događaji mogu obogatiti lokalnu zajednicu i kulturnu scenu grada.

Q'Art na Trešnjevci
Foto: Ognjen Karabegović

Q’Art U TVOM KVARTU je započeo simbolično, emotivnom izvedbom pjesme “Moja Trešnjevka,” koju je izvela autorica Božica Trnka.

Bogat glazbeni program za sve ukuse
Glazbeni program festivala bio je raznolik i kvalitetan, s ciljem da zadovolji sve glazbene ukuse i dobne skupine. Od jutarnjih sati, park su ispunjavali zvuci dječjih zborova, uključujući Zagrebačke anđele i Gospel zbor Sunce, koji su razveselili najmlađe posjetitelje i njihove roditelje. Nastupi ansambala poput Agram Angelsa i zbora Prečko 50+ pružili su bogato vokalno iskustvo, pokazujući kako glazba može povezati generacije.
U podne, sopranistica Ksenija Sanjković i kantautor Branko Ivčec stvorili su odličnu atmosferu pjevajući starogradske zagrebačke pjesme. Poslijepodnevni program obilježila je izvedba Trija Kutnar, koji je, kroz skladbe za violinu, violončelo i klavir, obogatio kulturni doživljaj i potvrdio Q’Art kao manifestaciju koja njeguje raznolikost umjetničkog izraza.

Edukativne radionice i interaktivni sadržaji za djecu i odrasle
Jedan od ključnih elemenata festivala bile su edukativne i kreativne radionice, koje su privukle pažnju najmlađih posjetitelja, ali i starijih koji su željeli naučiti nešto novo ili se zabaviti kroz razne aktivnosti. Posebno popularna bila je radionica ,,Apisarij” u organizaciji Tehničkog muzeja, gdje su djeca mogla naučiti o važnosti pčela i njihovom doprinosu prirodi. Aktivnost je bila interaktivna i edukativna, potičući djecu da se uključe i postavljaju pitanja.
Klub Ježerica, udruga za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama, organizirao je radionicu ,,Drvo želja,” gdje su sudionici mogli izraziti svoje misli i želje kroz kreativno osmišljene poruke. Ova aktivnost, uz brojne druge radionice poput ,,Pitaj starosjedioca” i radionicu s bee-bot pčelicama, omogućila je djeci i odraslima da na zabavan način razvijaju nove vještine i usvajaju znanja.

Umjetničke izložbe i dijalog s publikom
Osim glazbenih i edukativnih sadržaja, Q’Art U TVOM KVARTU je pružio i priliku za uživanje u umjetničkim izložbama. Studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu predstavili su svoja djela.

Zajedništvo i podrška partnera i suorganizatora
Festival Q’Art U TVOM KVARTU ne bi bio moguć bez podrške ključnih partnera i suorganizatora. Knjižnica Tina Ujevića i projekt Mapiranje Trešnjevke dali su značajan doprinos kroz suradnju i interaktivne aktivnosti, koje su dodatno ojačale vezu između lokalne zajednice i kulturnih sadržaja. CeKaTe (Centar za kulturu Trešnjevka), kao suorganizator, bio je ključan u realizaciji ovog događaja, pružajući podršku i infrastrukturu koja je omogućila nesmetano odvijanje festivala.

Q’Art – više od festivala, kulturna platforma koja povezuje zajednicu
Q’Art U TVOM KVARTU nadmašio je očekivanja ne samo po broju posjetitelja, već i po kvaliteti sadržaja koji je ponudio. Ovaj festival pokazao je koliko su ovakve manifestacije važne za očuvanje identiteta lokalnih zajednica i jačanje kulturnog života grada. Povezivanje kreativaca s publikom u opuštenoj i neformalnoj atmosferi omogućilo je stvaranje snažnih veza među sudionicima, dok je raznolikost programa doprinijela osjećaju zajedništva i pripadnosti.
Događaj je pokazao da kulturna scena Trešnjevke neprestano raste i razvija se, donoseći bogatstvo sadržaja koje potiče razmjenu ideja i doprinosi razvoju urbane kulture. Q’Art je učinio više od samog predstavljanja umjetničkih radova – on je stvorio prostor za dijalog, suradnju i kreativnost, čineći park Stara Trešnjevka pravim središtem umjetničkog života Zagreba na jedan nezaboravan dan.
Uz vrhunski umjetnički i glazbeni program, edukativne radionice te prisutnost brojnih posjetitelja i sudionika, Q’Art je još jednom dokazao da kultura i umjetnost imaju moć da okupe zajednicu i stvore jedinstveno iskustvo koje nadmašuje sva očekivanja.