64 posto ispitanika protiv Plomina C na ugljen, međutim…

Greenpeace Hrvatska objavio je danas rezultate istraživanja koje je provela agencija Ipsos Puls putem interneta po kojima se 64 posto ispitanika protivi izgradnji termoelektrane na ugljen Plomin C, a 92 posto smatra da bi veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora dovela do smanjenja energetske ovisnosti Hrvatske.

greenpeace-brod-plomin

Istraživanje na uzorku od 500 ispitanika u dobi od 18 do 55 godina, koje je osim Hrvatske obuhvatilo ispitanike u Poljskoj, Češkoj Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, Ante Šalinović iz Ipsos Pulsa proglasio je vjerodostojnim iako je anketa provedena preko interneta.

U vezi gradnje Plomina C na ugljen 36 posto građana je svakako protiv, 28 uglavnom protiv, 15 posto ne zna, dok je uglavnom za 16 posto, a šest posto je svakako za termoelektranu na ugljen, stoji u rezultatima istraživanja.

Šalinović kaže da 92 posto ispitanika smatra kako je povećanje ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i povećanje učinkovitosti dobar put izlaska iz gospodarske krize.

Ipak, što god mislili o termolektranama, valja biti pošten pa priznati da ovakvo ispitivanje javnog mnijenja ima samo jedan cilj: ojačati pozociju naručitelja u javnom “pripetavanju” o ovoj važnoj temi.

Jer, da je netko zaista htio – makar okvirno, jer ankete u Hravatskoj, kao što znao, rijetko odražavaju stvarno stanje stvari – znati što građani misle o ovoj važnoj temi, ne bi provodio istraživanje preko interneta, jer je ono u startu “falično”, iz njega je isključen znatan dio populacije koji se ne služi internetom ili se služi samo za obavljanje najnužnijih poslova.

Također, da je htio znati što misle građani Hrvatske, ne bi postavljao pitanja u Poljskoj, Češkoj Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji i sve te odgovore pribrajao konačnom rezultatu.

Nekad smo, punih 45 godina, živjeli u društvu u kojem je “avangarda” donosila odluke u ime svih. Sad smo eto opet došli do toga da avangarda govori u ime svih. Zasad, doduše, ne donosi izravno odluke, ali ovakvim akcijama znatno utječe na one koji odlučuju.

Zar ne bi bilo poštenije da o tako važnom pitanju odlučuju svi, za početak u anketama, a na kraju, ako se ne može doći do društvenog konsenzusa, možda i na referendumu. Pa neka Plomina C bude ili ne bude, neka bude onako kako žele oni kojih se to najizravnije tiče.

Ili možda organizatori ovog istraživanja misle da hrvatski građani nisu dorasli jednom ovakvom problemu? (Z.E.)