5 do 12 za Zrmanju! Na središnjem zagrebačkom trgu održan prosvjed za spas kraške ljepotice

5 do 12 za Zrmanju! Na središnjem zagrebačkom trgu održan prosvjed za spas kraške ljepotice
Foto: M. Petković

Kako bi spriječili nepovratno uništavanje Hrvatske, odlučili smo se za javni prosvjed simboličnog imena ”5 do 12 za Zrmanju”, koji je održan u isto vrijeme u Zatonu Obrovačkom, kao i ovaj na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, kazao je u nedjelju na prosvjednoj konferenciji za medije Nenad Matić, predsjednik Zelene liste, ispred 50-ak prosvjednika koji su nosili transparenete “Nedamo Zrmanju”, “Zagreb za Zrmanju”…

Matić je dodao da Zelena lista daje punu podršku stanovnicima obrovačkog kraja, koji predvođeni ekološkom udrugom Eko Zrmanja, iz straha od otpada koji prijeti i njima i okolišu, odlučili su se na javni prosvjed simboličnog imena “5 do 12 za Zrmanju”. Naime, na zemljištu Tvornice hidrauličnih cilindara iznad Obrovca, tvrtka Grit-Inter (i sestrinska firma Griteria) planira graditi postrojenje za pročišćavanje otpada iz brodogradnje koji se zove ‘grit’.

5 do 12 za Zrmanju! Na središnjem zagrebačkom trgu održan prosvjed za spas kraške ljepotice
Foto: M. Petković

Kako se čulo, riječ je po okoliš i zdravlje ljudi, potencijalno opasnom otpadu, sitnim česticama koje se čak i preko manjih naleta vjetra lako mogu širiti po okolišu. Tvrtka Grit-Inter je prije tri godine dovezla grit i odlaže ga u vrećama na otvorenom bez dozvola i kontrole, mada još nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike navodno nije donijelo konačan zaključak i dalo dozvolu za izgradnju odlagališta. Rasparane vreće grita su razasute po dvorištu bivše THC-a, na području gdje se godinama bilježe najveći udari bure u Hrvatskoj, nekoliko stotina metara od rijeke Zrmanje i zaštićenog Parka prirode južni Velebit.

Matić je kazao da su znali u Domovinskom ratu, a radi se kraju koji je i tada teško strado, obraniti Hrvatsku, te se ni sada ‘neće predati’. Eko Zrmanja je apele slala na više adresa, ali tražene odgovore od institucija nisu dobili. Osim Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, pisali su i predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću nadajući se barem nekom odgovoru:

Jedini odgovor koji su dosad dobili obavijestio ih je da su njihov apel ‘proslijedili nadležnoj instituciji’ te da je u toku razmatranje Studije utjecaja na okoliš. Ovo je apel ne samo za rijeku Zrmanju, već i za Velebit i Novigradsko more, kazali su okupljeni, dok je većina građana podržala skup.

Ministarstvo je naknadno odgovorilo na upite građana, kako je u tijeku “ispitni postupak u kojem će razmotriti studiju utjecaja na okoliš i mišljenje Povjerenstva kao i sve primjedbe, prijedloge i mišljenja zainteresirane javnosti pristigle tijekom javne rasprave”.

Građani se boje jer, kako navode, čelnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike se “više zalaže za energetiku nego za zaštitu okoliša”, te da mu je cilj “od hrvatskih Dinarida načiniti naftno polje”.

Reagirao je i obrovački gradonačelnik Ante Župan koji je potpisao osam primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš, ali izrazio bojazan da se “najveći dio grota namjerava uvoziti iz stranih zemalja pošto je proizvodnja iz naših brodogradilišta nedostatna”.

Nekad je na istom prostoru postojala tvornica za preradu aluminijske rude, Jadral. Tvornica je ostavila velike posljedice na okoliš i na zdravlje ljudi u širokom okolnom području, zbog toga što je riječ o lokacija na krškom, procijednom tlu, u slivnom području rijeke Zrmanje, a koja vodom za piće opskrbljuje i grad Zadar. Izrada te tvornice nije mogla biti zaustavljena, ali danas možemo zaustaviti pokretanje ovog pogona!

U doba kad se svijet okreće ekološko i organskoj proizvodnji namirnica, održivom korištenju prirodnih resursa i korištenju obnovljivih izvora energije, obrovačkom i jaseničkom kraju oduzima se prilika da s proizvodima svojih gospodarstava bude konkurentan, tretira ga se i dalje kao prostor trećeg reda, prostor za odlaganje i preradu opasnog otpada. Ugrožava se najvažniji prirodni resurs države: pitka voda, a uz to se zanemaruju svi obnovljivi izvori energije kojima ovaj prostor raspolaže: i voda, i sunce, i vjetar, zaključio je Matić, te poručio: Zaustavite projekt! (M. Petković)