16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježit će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Foto: Press

Pridružite nam se u subotu, 21. siječnja 2023. godine od 10.00 do 14.00 sati, na Cvjetnom trgu gdje će se održati 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice osvijestiti je žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobi s invaliditetom a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar, pozivamo Vas da se pridružite ovoj akciji kako biste se educirali o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Rak vrata maternice prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj u posljednjih deset godina od raka vrata maternice oboljelo je 3174 žena.

Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina u 2020. je bio treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). U Hrvatskoj je upravo to je razlog za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u 2020. godini bilo je 276 oboljelih od raka vrata maternice (stopa 12,6/100 000). Prema podacima baze uzroka smrti, u 2020. godini 126 žena umrlo je od raka vrata maternice, od čega je 37 % bilo mlađe od 60 godina. U 2021. godini umrlo je 122 žena od ove bolesti. Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina u 2020. je bio treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima osmog razreda osnovne škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a koje se organizirano provodi u nadležnim školskim ambulantama.

U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25-te godine mogu rezervirati svoj termin za cijepljenje ukoliko su ga propustili u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a. Mogu se cijepiti srednjoškolci i studenti, ali i svi drugi mladi do 25-te godine života. Nadoknadno cijepljenje može se obaviti i u nadležnim školskim ambulantama za srednje škole i fakultete. Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eradikacija raka vrata maternice!

Pridružite se akciji na Cvjetnom trgu u subotu 21. siječnja od 10 sati, poručili su organizatori.