13. Dani Orisa u Zagrebu 19. i 20. listopada

Najveći arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe – Dani Orisa – i ove će godine, 13. put za redom, okupiti brojne istaknute hrvatske i inozemne arhitekte koji će 19. i 20. listopada u Velikoj dvorani Koncerne dvorane Vatroslava Lisinskog razgovarati o aktualnostima u arhitekturi.

dani-orisa
Simpozij u organizaciji Tvrtke Oris d.o.o. okupit će brojna svjetski poznata imena, a među njima su i Herzog & de Meuron, jedan od najpoznatijih svjetskih arhitektonskih ureda ovjenčanih brojnim nagradama i priznanjima u polju arhitekture, uključujući i Pritzkerovu nagradu za arhitekturu 2001. godine.
Ured Herzog & de Meuron dobitnik je i ovogodišnje Oris Kvadra Nagrade, a u sklopu Dana Orisa 19. listopada bit će u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvorena njihova izložba “Elbphilharmonie” Herzoga.
Taj ured utemeljen je u Baselu 1978. i poznat je po projektima istovremeno inovativnima, ali i prilagođenima položaju, zemljopisnim odrednicama i kulturi područja u koji su smješteni. Zgrada Elbphilharmonie u Hamburgu koja se trenutačno gradi bit će kulturalni kompleks koji će udomljavati niz aktivnosti, a sadrži novu filharmonijsku dvoranu, hotel, privatne stanove i javni trg s pogledom na hamburški Speicherstadt.
Gosti Dana Orisa 2013. bit će i švicarski arhitekt Christian Kerez, autor poznate škole u švicarskome Leutschenbachu, Gilles Vidal iz Francuske – glavni dizajner Peugeot Design Laba i autor dizajna glasovira Peugeot za tvrtku Pleyel, švedski arhitektonski dvojac Tham & Videgard, autori projekta “Tree hotel” u Švedskoj.
Dani Orisa ugostit će i istaknutoga nizozemskog arhitekta Hermana Hertzbergera, poznatoga po brojnim projektima i izdanim knjigama. Sudionici toga arhitektonskoga simpozija bit će i hrvatski fizičar i izumitelj Davor Pavuna, Petra Čeferin, profesorica Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani i autorica brojnih knjiga i stručnih članaka o arhitekturi, španjolski arhitektonski dvojac Nieto i Sobejano, autori novootvorenoga Centra suvremene umjetnosti u Córdobi.
Na Danima Orisa iskustva s kolegama podijelit će i finski arhitekt Juhani Pallasmaa, sveučilišni profesor i autor brojnih knjiga i eseja, Nizozemac Wiel Arets, dekan Fakulteta arhitekture Tehnološkog instituta u Illinoisu te autor brojnih projekata, kao i dvojac hrvatskih arhitekata Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, poznati po brojnim izvedenim obiteljskim kućama.
Dani Orisa održavaju se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva kulture, gradova Zagreba i Ljubljane te veleposlanstava država iz kojih dolaze ovogodišnji predavači.
Prvi put su Dani Orisa održani 2000. godine, a od tada do danas taj simpozij organizira Tvrtka Oris d.o.o. (prijašnji Arhitekst) koja postoji na hrvatskom tržištu od 1998. godine, a njezin osnovni proizvod je Oris, časopis za arhitekturu i kulturu koji izlazi od 1999. kao dvojezično hrvatsko-englesko izdanje.