Zagrebačke mažoretkinje nastupit će na Kineskom zidu, ako uspiju skupiti novac za avionske karte

Zagrebačke mažoretkinje
Foto: Zagreb.hr

Zagrebačke mažoretkinje koncem ovog mjeseca odlaze na turneju po Kini tijekom koje će nastupiti Pekingu, Nanchangu i na Kineskom zidu.

“Nanchang je glavni i najveći grad provincije Jianxi u Jugoistočnoj Kini. Grad ima 5,3 milijuna stanovnika, što znači da je 7 puta veći od Zagreba i za 20% veći od Hrvatske. Grad je visokoindustrijaliziran, ima čak 11 sveučilišta, te metro. U gradu je nastala Kineska Oslobodilačka vojska i on je danas vojno središte Kine”, pišu mažoretkinje na svom blogu.

“Glavni koncert festivala uživo prenosi Kineska središnja televizija (CCTV) kao i još desetak televizija iz Kine i Hong Konga, a procijenjena je gledanost prijenosa 100 milijuna gledatelja”, izjavio je direktor Zagrebačkih mažoretkinja Alen Šćuric za Večernji list.

Šćuric ističe da su Zagrebačke mažoretkinje jedina grupa iz Hrvatske koja je pozvana na festival te će ondje kao službeni sastav grada Zagreba predstavljati Hrvatsku, ali i Europu.

Kineski domaćini Zagrebačkim mažoretkinjama snosit će sve troškove 12-dnevnog boravka u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a to uključuje zrakoplovne karte od Pekinga do Nanchanga za svih 36 članica i članova tima, hotelski smještaj, autobus, hranu… Zrakoplovne karte od Zagreba do Pekinga, pak, moraju platiti sami. Šćuric kaže da je riječ o 17.000 eura, od čega su dosad prikupili 10.000 eura, što iz vlastitih izvora što od Grada Zagreba. Zrakoplovne karte su rezervirane, a preostali iznos moraju, ističe Šćuric, skupiti u idućih 10-ak dana kako ne bi morali otkazati put u Kinu.

“Nažalost, iako smo se obratili desecima državnih i drugih institucija, ni od jedne nismo dobili pozitivan odgovor za sufinanciranje te turneje”, izjavio je Šćuric za Večernji list te dodao da je 17.000 eura za promociju Hrvatske pred 100 milijuna Kineza doista zanemariv novac.

Komentari