SIGURNA TURISTIČKA DESTINACIJA: Zagrebačka policija dobila pojačanje iz Kine i Južne Koreje

Foto: PU zagrebačka

Na konferenciji za medije u Policijskoj upravi zagrebačkoj danas je predstavljen ovogodišnji projekt “Sigurna turistička destinacija 2023” u kojem sudjeluju policijski službenici iz NR Kine i Republike Koreje.

Projekt “Sigurna turistička destinacija” dugogodišnji je projekt Ravnateljstva policije, a provodi se od 2006. godine s ciljem postizanja maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj, objavila je PU zagrebačka.

U uvodnom obraćanju je voditelj Službe prevencije Policijske uprave Zagrebačke Velimir Tišma istaknuo kako je “Sigurna turistička destinacija” projekt koji je punoljetan, 18 godina aktivan i koji je postao svojevrsni brend hrvatske policije, dok mu se svake godine pridružuje sve veći broj zemalja.

“Na području grada Zagreba ukupno je od 2018. godine u projektu sudjelovalo osam kineskih policijskih službenika (30 na području Republike Hrvatske), dok je 14 korejskih policijskih službenika sudjelovalo 2019.,2022. i 2023. godine od čega je njih šestero obavljalo poslove u zajedničkim ophodnjama na području grada Zagreba”, izjavio je voditelj Velimir Tišma.

Također, voditelj je dodao kako će zajedničke policijske ophodnje biti raspoređene u užem Centru grada Zagreba, na onim lokacijama gdje se nalazi najveći broj turista.

Također, voditelj Službe istaknuo je: “Prošle godine prema istraživanju javno dostupne istraživačke kuće Mabrian u kontekstu ocjene stupnja zadovoljstva posjetitelja u zemljama i gradovima Europe i svijeta, u zadnjoj studiji procjene najboljih europskih gradova, između ostalog, jedan od kriterija bio je i percepcija sigurnosti – grad Zagreb zauzeo je prvo mjesto. Naravno da takvi podaci vesele jer zajedno s Turističkom zajednicom grada Zagreba imamo nekoliko otvorenih projekata s kojima u budućnosti želimo biti još poželjnija turistička destinacija” .

Svojim prisustvom podršku ovom projektu dao je i veleposlanik NR Kine Nj. E. Qi Qianjin koji je naglasio: “Zahvalni smo i čast nam je sudjelovati u ovakvom Projektu u kojem nam je sjajan partner policija Republike Hrvatske te vjerujem kako će ove godine policijski službenici u zajedničkim ophodnjama imati još i bolju suradnju te da će njihove usluge biti na zavidnoj razini”.

Ministarstvo unutarnjih poslova je 2006. godine pokrenulo jedinstveni projekt Sigurna turistička sezona – odnosno zajedničke ophodnje stranih policijskih službenika i hrvatske policije u turističkim mjestima u kojima borave gosti iz njihovih zemalja. Projekt je 2021. godine promijenio svoje ime u “Sigurna turistička destinacija”, kao rezultat zajedničke odluke donesene s našim domaćim partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom, a što je više u skladu sa značajem, opsegom i sigurnosnim okolnostima njegove provedbe.

U 2023. godini planirana je provedba projekta u punom opsegu te je do sada potvrđeno sudjelovanje 21 policijske organizacije iz 19 zemalja s ukupno 101 stranim policijskim službenikom, a što je rekordan broj te se svake godine bilježi porast i uključivanje novih policijskih organizacija odnosno zemalja.