GLAZBENE ŠETNJE ZAGREBOM: Naš grad dobio prvi detaljan i profesionalan glazbeni vodič

Glazbene šetnje Zagrebom
Foto: Press

Zagreb je nedavno dobio svoj prvi specijalizirani glazbeni vodič, detaljan, profesionalan, a opet jednostavan i pun zanimljivosti. Objavljen je pod naslovom Glazbene šetnje Zagrebom.

Ova vrijedna knjiga o prošlosti i o sadašnjosti glazbenog Zagreba djelo je Nade Bezić koja je glazbenim je šetnjama posvetila cijeli svoj profesionalni život

Kao prva takve vrste, ova knjiga čitatelja vodi od kuće do kuće (gdjegod se na neki način događala glazba), ulicama i mirogojskim alejama, i zaustavlja se kod spomenika i koncertnih dvorana.

Premda govori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga ponajprije navodi čitatelja da gleda i promatra, da podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, da potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnoga glazbenika. Ovo je popularno napisana povijest glazbe u Zagrebu, s osobitim naglaskom na prikazu društvenoga i javnog života.

Temeljni tekst komunikativnim stilom predočuje široj čitalačkoj publici različite događaje iz zagrebačke glazbene povijesti. U nizu kraćih crtica, feljtonistički intoniranih, poentirana su najvažnija mjesta u gradu, koja pamte glazbene osobnosti i događaje.

Knjiga je opremljena kartama dijelova grada u koje autorica vodi čitatelje u šetnje, a obilje arhivskih fotografija, uglavnom nigdje objavljenih, doprinosi jedinstvenosti ovoga izdanja. Knjigom Glazbene šetnje Zagrebom, vizualno oblikovanom poput sličnih vodiča kakve već imaju veliki europski gradovi, i Zagreb dobiva svoj specijalizirani vodič.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here