ŠKOLSKE UNIFORME: Evo kako je gradonačelnik Milan Bandić obrazložio tu ideju

Milan Bandić
Foto: Facebook/Milan Bandić

Vijest da bi učenici zagrebačkih osnovnih škola mogli dobiti školske uniforme uzbunila je i podijelila javnost.

U dopisu koji je poslan na adrese osnovnih škola ideja je ovako obrazložena: “Svjesni činjenice da je gotovo u svakom razrednom odjelu moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni, isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojom bismo omogućili školama da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi, rasterećeno brige o socijalnim razlikama među vršnjacima, status sredine pune podrške, razumijevanja i snošljivosti, koja svakodnevno skrbi o njihovim osnovnim pravima kao što su pravo na učenje, razvoj, druženje, izražavanje.”

Dok jednu ovu ideju podržavaju, drugi je smatraju nazadnom i besmislenom. Ističu da bi se novci koji bi otišli na uniforme mogli korisnije upotrijebiti pa, poput udruge “Rode”, ističu da u mnogim školama djeca nemaju topli obrok, odgovarajuću dvoranu ili prostor za nastavu tjelesnog odgoja, da djeca s poteškoćama nemaju osigurane asistente u nastavi…

Unatoč kritikama, gradonačelnik Milan Bandić, čini se, zasad nema namjeru odustati od ove ideje, ali kaže da je to tek ideja te da treba sačekati i vidjeti kakav će ona odjek imati u školama.

“Zamišljeno je svaka škola ima svoju boju i logo, kutu i šlape. Ako interes bude veći od očekivanog, zaposlit će se ustanova u kojoj radi preko 60 posto invalida kako bi se pomoglo ljudima, ali i djeci u školama”, izjavio je Bandić za Radio Sljeme, te dodao: “Mi to ne radimo zbog sebe nego zbog djece i roditelja. Taj sam prijedlog dao da smanjimo te socijalne tenzije i razlike, te vratimo ljudima dostojanstvo onima koji to žele.”