Znate li kako kožu zaštiti od sunca? Pitali smo stručnjakinju…

Foto: Nikola Zoko

Koliko vam je proizvoda za zaštitu od sunca uistinu potrebno? Štiti li deblji sloj kreme ili losiona više od tankog? Zašto se može izgorjeti i dok sjedite u hladu ali i kako se ponašati kad vam izgore uši? Na ova i mnoga druga pitanja, na dm radionici u sklopu ženskog putovanja Women’s days by modniALMAnah odgovorila je vizažistica i savjetnica za kožu Sara Grahor Justin.

Evo što morate znati:

Kvalitetna zaštita od sunca počinje slojem dobre hidratantne kremu za lice i tijelo. Oba proizvoda koristite nakon tuširanja ili umivanja puštajući da se upije u potpunosti u kožu. Koliko ovih proizvoda trebate u svojoj svakodnevnoj beauty rutini? Kreme za lice koliko vam stane na gornji dio vašeg prsta (da prekrije jagodicu), a kreme/losiona za tijelo onoliko koliko je potrebno da prekrijete tijelo u potpunosti. Pazite na sve dijelove tijela, uključujući i gornji dio stopala, listove, laktove…

Kad kad je koža nahranjena, vrijeme je za zaštitni faktor. Budući da se nalazimo u najtoplijem dijelu godine, neka vam u fokusu bude SPF 50 krema sa zaštitnim faktorom. Ona treba pokriti vaše tijelo u potpunosti, pa birajte ili jedan proizvod koji odgovara vašoj koži ili kombinirajte dva proizvoda, onako kako to radite i u svakodnevnoj beauty rutini.

Kako nanijeti kremu na lice? Kažiprst i srednji prst prekrijte tankom linijom kreme za lice te s tom količinom prekrijte lice, vrat i dekolte. Neka sloj bude jednak, a tijekom prekrivanja ne zaboravite i uši. Za cijelo tijelo vam je potrebno oko 5 ml. proizvoda, a prilikom nanošenja pazite da prekrijte cijelo tijelo-listove primjerice, ali i prste na stopalima, korijen kose, obrve…

Foto: Nikola Zoko

Najtanju kožu imamo na usnama, pa kako ih njegujemo zimi, isto učinite i ljeti. U ponudi je sve više balzama za usne sa zaštitnim faktorom pa jedan od takvih ubacite i u svoju kozmetičku torbicu. Sjajio nanosite nekoliko puta tijekom dana, štiteći tako usne od jakog sunca, ali i vjetra, soli. Dovoljno je u jednom potezu (lijevo-desno) prekriti cijele usne.

Koje su zablude kad je sunčanje u pitanju? Sunce prodire i kroz najgušće krošnje drveća, a bijela odjeća dugih rukava može zaštiti kožu ali ne u potpunosti. Najbolje je nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom te nakon toga odjenuti potrebnu odjeću (u ponudi su i neopren rješenja sa zaštitnim faktorom) a lice zaštiti šeširom. Pazite da obod šešira stvori hlad i vrhu nosića kako ne bi izgorio.

I podjednako važno kao i nanošenje, je i skidanje zaštitnog faktora prije odlaska na spavanje. Naime, proizvodi koji štite od štetnog zračenja sunca mogu začepiti pore kože uslijed čega se mogu stvarati prištići. Koža mora disati, a SPF faktor se skida s uljnim čistačem za lice i nakon toga gel ili pjena za umivanje. Kad ste to napravile, na kožu lica stavite noćnu kremu i krenite na počinak.