Znanstveno dokazano: Čista voda potiče rast djece

voda-360Pristup čistoj vodi i sapunu ne samo da unapređuje higijenu nego i potiče rast djece, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika čije rezultate prenosi BBC.

Stručnjaci s londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) analizirali su globalne podatke iz nekoliko istraživanja i ustanovili da su djeca mlađa od pet godina koja žive u domaćinstvima s dobrim sanitarnim uvjetima pola centimetra viša od vršnjaka koji žive u suprotnim uvjetima.

Analizirali su se podaci iz Bangladeša, Etiopije, Nigerije, Čilea, Gvatemale, Pakistana, Nepala, Južne Afrike, Kenije i Kambodže.

Problemi s rastom pogađaju 265 milijuna djece u svijetu na godinu i imaju dugoročne zdravstvene posljedice.

Dobro je poznato da je pristup čistoj vodi, sanitarije i higijena učinkovit način za smanjenje broja smrtnih slučajeva djece od dijareje.

Ova analiza po prvi put sugerira da takvi uvjeti imaju malen, ali važan učinak na rast male djece, rekao je voditelj istraživanja Alan Dangour. Po njegovim riječima, postoji jasna veza između pijenja nečiste vode, pojave dijareje i slabog rasta, jer opetovane bolesti u djetinjstvu utječu na slabiji rast.