Žičara napokon puštena u pogon, gradonačelnik Tomašević na svečanosti održao zanimljiv govor

Foto: Screenshot / Facebook

Nakon duge i skupe gradnje te bezbrojnih peripetija koje su se nizale nakon završetka građevinskih radova, danas je napokon svečano otvorena sljemenska žičara.

Simboličnim pritiskom na crveni gumb, žičaru je pustio u promet zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Na svečanosti otvorenja su prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet te direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da iako je Žičara investicija koju je nova Gradska uprava dobila u nasljeđe i koja se zbog skupoće nikad neće moći povratiti, učinjeno sve kako bi je dovršili i pustili u rad, jer bolje alternative jednostavno nije bilo.

“Moram priznati da sam i ja često kao oporbeni zastupnik kritizirao ovaj projekt i što se tiče njegovih dimenzija i kapaciteta. Kritizirao sam i pretplaćenost, odnosno povećanje cijena radova nakon što su počeli. Ironija sudbine je odlučila da na kraju budem upravo ja taj koji će je otvoriti. Ne samo je otvoriti, nego smo i zadnjih osam mjeseci uložili mnogo truda i rada da se pusti u pogon. Nažalost, vjerojatno se nikad neće isplatiti i vratiti investicija. Ja bih da se od danas okrenemo budućnosti i da nađemo načina na koji ćemo još više koristiti ovu žičaru”, istaknuo je Tomašević.

Dodao je da je unatoč svemu zadovoljan što je Žičara puštena u promet te zahvalio svima koji su uložili velike napore kako bi se stvorili uvjeti za njeno otvaranje.

“Vjerujem da će se brojni građani koji će koristiti ovu žičaru uvjeriti da je vožnja sigurna i udobna. Nadam se da će se i gosti našeg grada provozati Žičarom kao jednom novom turističkom atrakcijom”, rekao je gradonačelnik.

Istakao je da se sada trebamo okrenuti budućnosti, te da je jedan od glavnih zadataka Gradske uprave povećati ponudu sadržaja na Sljemenu za sve posjetitelje.

“Od danas ćemo, zajedno s Turističkom zajednicom, Parkom prirode Medvednica, ustanovom Upravljanje sportskim objektima i drugim partnerima, raditi na obogaćivanju sadržaja na Sljemenu i unaprjeđenju postojeće infrastrukture za sve njegove posjetitelje”, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Ministar Butković poručio je kako je Žičara novi-stari simbol Sljemena i cijelog Zagreba, te kako su takvi projekti važni za razvoj Zagreba kao metropole, s velikim ambicijama u turističkom smislu. Dodao je kako je Žičara jedan u nizu projekata koji je realiziran i suradnjom Vlade RH i Grada Zagreba.

Direktor ZET-a zahvalio je gradonačelniku Tomaševiću, ministru Butkoviću i svima koji su radili na ishođenju svih potrebnih dozvola kako bi danas mogli otvoriti Žičaru Sljeme.

“U ZET-u smo svjesni naše odgovornosti te ćemo opremom i objektima upravljati manirom dobrog gospodara. Obzirom na sve okolnosti pod kojima je nastala ova investicija, ostaje mi da našoj Žičari zaželim dug život i puno zadovoljnih korisnika”, poručio je direktor Bogdanović.

Nova žičara ima 84 kabine s kapacitetom od 10 ljudi po kabini, a vožnja do vrha pri putničkoj brzini od 4 m/s traje oko 22 minute. Njenim puštanjem u rad, rasterećuje se postojeća prometna infrastruktura na Sljemenu, a vrh Medvednice bit će dostupniji građanima.

Izgradnjom nove žičare građani Zagreba i svi posjetitelji dobit će važan objekt koji će služiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena, a njome će se svakako pridonijeti i ekološkoj zaštiti Sljemena.

Žičara će biti otvorena radnim danom od 9-17h, te vikendom od 8-18h.