Žetva medalja za Hrvatsku na Prvenstvu Balkana u triatlonu

triatlonci

Ni ekstremne vrućine nisu umanjile adrenalin i osjećaj ponosa zbog nastupa na domaćem terenu, pa su hrvatski triatlonci nakon dva dana Prvenstva Balkana u triatlonu održanog ovog vikenda na zagrebačkom Jarunu, ostvarili pravu žetvu medalja.

Dva zlata i jedna bronca ukupni je rezultat za hrvatske triatlonce, što je jedan od najboljih plasmana do sada ostvarenih na natjecanjima ove vrste.
Naime, nakon jučerašnjeg zlata u juniorskoj muškoj konkurenciji kojega je osvojio mladi triatlonac Luka Paliska, te brončane medalje Sonje Škevin, u Elite ženskoj utrci, hrvatski triatlon tim danas je postao ekipni prvak jugoistočne Europe u triatlonu.

Žensko – muški tim u sastavu Sonja Škevin, Željka Šaban Miličić, Matija Lukina i Matija Krivec ostvarili su u ekipnoj Elite utrci najbolje vrijeme te su postali ekipni Prvaci Balkana u triatlonu u kategoriji koju međunarodna triatlon organizacija namjerava 2016. godine uvrstiti kao novu sportsku natjecateljsku kategoriju na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Ovaj rezultat hrvatskom timu – nositeljima titule prvaka jugoistočne Europe svakako će predstavljati veliku odskočnu dasku za ostale timske nastupe na nadolazećim natjecanjima.
Prvenstvo je zaključeno danas velikom feštom i zajedničkim ručkom za sve sudionike, koji su se oprostili od Zagreba s najljepšim riječima zahvale za gostoprimstvo i sudjelovanje.

Trener bugarske reprezentacije Emil Stoynev, koji je do sada dva puta dolazio u Zagreb radi triatlona, sretan je otkrićem glavnog hrvatskog grada, sada kada smo, kaže, zajedno s njegovom državom u Europskoj Uniji.

“Zagreb je predivan grad, organizacija je bila na visokom nivou, ljudi su jako ljubazni, susretljivi. Nisam stigao puno zbog natjecanja prošetati gradom, ali ono što sam vidio je predivno. Žao mi je što neću stići otići na more, ali ovo čemu sam svjedočio, kako u organizacijskom smislu tako i glede dojma glavnim hrvatskim gradom, mogu samo reći da smo uživali. Stari dijelovi Zagreba su nas se posebno dojmili”, iznio je svoje impresije domaćinstvom Zagreba Prvenstvu Balkana u triatlonu, trener bugarske reprezentacije poručujući kako će sada nakon ovakvi dojmova biti lakše krenuti prema novim natjecanjima u ovoj sportskoj godini.

Grčki triatlonac Georgios Daniil zahvaljujući Prvenstvu Balkana prvi je puta posjetio, ne samo Zagreb nego i Hrvatsku.

“Ovo je moj prvi posjet, ali sigurno neće biti i posljednji. Iako sam bio fokusiran na natjecanje, ipak smo, imajući u vidu da nam je hotel bio u središtu Zagreba, malo obišli grad i u njemu uživati. Roditelji su mi ranije posjetili Hrvatsku i toplo su mi preporučili za obići glavni hrvatski grad, ali i posjetiti Dubrovnik svakako. Na more ovaj puta neću, ali sam uživao u Zagrebu”, kazao je mladi sportaš koji je oduševljen hranom, čistoćom grada, njegovom sigurnošću i lijepim djevojkama.

Dojmovi Prvenstvom, ali i ostvarenim rezultatima tek se “sliježu” i organizatorima, koji su sretni uspjehom ovog sportskog događanja, kao uvertire u nove triatlon manifestacije kojima će Hrvatska, ali i Zagreb biti domaćini iznova vrlo brzo.

“Imali smo ekstremne vremenske uvjete, ali cijelo je Prvenstvo prošlo regularno, u najboljem redu i iznimno pozitivnoj atmosferi. Ostvareni su izvrsni sportski rezultati, napose i za hrvatski triatlon, te na krilima ostvarenog ovog vikenda na Jarunu idemo dalje u osvajanje bodova za što bolje plasmane na međunarodnoj sceni, koji vode i prema Olimpijskim igrama”, izjavio je u povodu zatvaranja Prvenstva na kojemu su domaći sportaši postigli zavidne rezultate Dorijan Pavliša, predsjednik Hrvatskog tritalon saveza.

Prvenstvo Balkana u triatlonu na zagrebačkom Jarunu ugostilo je 400 sudionika iz 17 država Europe, a odvijalo se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Prvenstvo Balkana u triatlonu ujedno je uvertira u velika sportska natjecanja koja će se u nadolazećem vremenu događati u našoj državi, napose iznova i na zagrebačkom Jarunu, a u organizaciji Hrvatskog triatlon saveza, imajući u vidu da je danas triatlon najbrže rastući sport u svijetu koji broji sve više poklonika i u našoj zemlji.