Zelena lista ide samostalno na izbore za Europski parlament

Zelena lista ide samostalno na izbore za Europski parlament
Foto: M. Petković

Pozivamo sve nezavisne vijećnike, gradonačelnike i načelnike da nam se pridruže na izborima za Europski parlament, na koji će Zelena lista izaći samostalno, kazao je predsjednik Zelene liste Nenad Matić na konferenciji za novinare, koja je održana u novim stranačkim prostorijama zelenih u Domagojevoj ulici u Zagrebu.

Dodao da su teme za koji će se zalagati Zelena lista zaštita okoliša i održivi razvoj, ali i briga za kućne ljubimce, te gospodarski naglasak na obrtnike i male poduzetnike. “Dakle, ni lijevo ni desno, samo naprijed, za bolji život svih naših građana koji su ispred politike”, istaknuo je Matić.

Kako se čulo, Zelena lista se zalaže za bolju Hrvatsku, kakvu želimo 2030. godine. Oni koji već misle i rade ‘zeleno’ ne zanima povijest, odnosno priče o partizanima i ustašama, već što možemo učiniti da se Hrvatska makne sa mizernih 0,34 posto udjela solarne energije, dok Italija udio solarne energije ima na devet posto, Njemačka četiri posto, a Hrvatska deset puta manji od prosjeka EU.

Matić ističe da je Hrvatska u pet godina godina promijenila četiri ministra zaštite okoliša, ali reciklažna dvorišta i obnovljivi izvori energije, što je posao budućnosti, kao i kompostane, koje već ima svaki manji grad u Europi, koda nas su i dalje samo pusti san.

Politika je u Hrvatskoj, kaže Matić, izvan glavnih europskih trendova, odnosno bavi se sama sobom, a ne životnim potrebama građana. Primjerice, Grad Zagreb ima igrališta za kućne ljubimce, ali većina drugih gradova u Hrvatskoj, još to pitanje nije stavila na dnevni red. Nadalje, Hrvatska bi do 2020. godine, na kućnom pragu trebala odvajati 50 posto otpada, što je teško za očekivati i u Zagrebu. Ništa bolja nije situacija ni sa energetskom obnovom zgrada, a riječ je o poslu vrijednom 1,3 milijarde kuna.

Odgovarajući na upite, Matić je rekao da će na listi Zelenih od Dubrovnika do Broda, kao što je to slučaj i sa drugim zelenim u EU, biti i 11 ljudi koji nisu članovi stranke, koja postoji od veljače 2017. godine.

Marinko Petković