U predivnom ambijentu na betinskom mulu proglašeni pobjednici Betina Film Festivala

U predivnom ambijentu na betinskom mulu zatvorili treći Betina Film Festival
Foto: Press

Pod zvjezdanim nebom betinske rive zatvoreno je treće izdanje festivala sa nikad više prikazanih filmskih ostvarenja. Ove godine se na festivalu je 41 kratkometražni film stranih te domaćih autora natjecao u konkurenciji za nagradu Kalafat.

Na početku ceremonije zatvaranja s par se prikladnih riječi brojnoj publici obratio direktor festivala Frane Bilić: “Zahvaljujem svoj publici ovih dana, nadam se da ste uživali na našim novim lokacijama, hvala svima koji su došli i vidimo se i sljedeće godine!”

Također podijeljene su prikladne zahvalnice sudionicima “Stop-animation” radionice čiji smo uradak također imali prilike pogledati. Sudionicima BAFF Kampusa pod voditeljskom palicom Renate Baretića, kao i volonterima, također su uručene diplome.

Glavni dio večeri bilo proglašenje ovogodišnjih pobjednika.

Stručni žiri u sastavu Maja Gros (producentica), Marko Njegić te Ivica Perinović (filmski kritičari) odabrao je 7 najboljih ostvarenja.

Pobjednik u kategoriji animiranog filma je čileanski dječji film “Dječak i planina” redateljskog para Santiaga Aguilere te Gabriela Monreala.

Makedonski film Georgija Unkovskog “Naljepnica” laureat je u konkurenciji najboljeg stranog igranog filma, dok je “Vidim u mraku” najbolji strani dokumentarni uradak.

Najbolji hrvatski dokumentarni film mladog autora je “Glava u balunu” redatelja Mladena Stanića, dok je “Mila” redatelja Karla Voriha osvojila posebno priznanje u navedenoj katgeoriji. “Južno voće” redatelja Josipa Lukića najbolje je igrano ostvarenje također mladog autora. U navedenoj kategoriji posebna priznanja osvojili su filmovi “Kućica” za dramaturgiju te film “Druker” za kinematografiju.

Glavni pobjednik kategorije najboljeg domaćeg igranog filma je “Slice of life” Luke Hrgovića i Dine Juliusa dok je “Groblje slonova” Filipa Mojzeša osvojio posebno priznanje.
Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je uradak redateljice Ines Jokoš – “Izlazite li vanka”, dok je “Još jedan odlazak” redateljice Renate Poljak osvojio posebno priznanje.

A nakon zatvaranja festivala i dodjela nagrada prikazan je dugometražni film izvan konkurencije “Mater” redatelja Jure Pavlovića na oduševljenje publike koja je uz vrstan film uživala i u jedinstvenom morskom kinu iz betinskih gajeta.