CRODEMOSKOP: Evo što o strankama i političarima građani misle dva mjeseca nakon izbora

CRODEMOSKOP: Evo što o strankama i političarima građani misle dva mjeseca nakon izbora
Foto: Screenshot RTL

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za rujan, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, pokazuje da dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora i dalje najbolje stoji pobjednik.

HDZ je uvjerljivo na vrhu ljestvice i prvi izbor za trećinu ispitanika, odnosno 32,8 posto (32,9 posto u kolovozu). U mjesecu u kojem SDP bira novo vodstvo rejting im je gotovo dvostuko niži od vladajuće stranke – 18,4 posto (18,1 posto u kolovozu), dok je platforma Možemo! uz pad rejtinga ipak zadržala treću poziciju (8,9 posto u odnosu na 11 posto u kolovozu).

Iako također uz vidljiv pad, za vratom im sa sličnim rejtinzima pušu dvije desne opcije, Domovinski pokret (7,8 posto u odnosu na 8,6 posto u kolovozu) i Most (7,6 posto u odnosu na 8,3 posto u kolovozu). Slijedi Pametno s nešto iznad dva posto (2,1 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu).

Ostale su opcije udaljenije: Stranka s Imenom i Prezimenom je na okruglih dva posto (2,6 posto u kolovozu), a iza njih su HSS (1,4 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu) i IDS (1,3 posto u odnosu na 1,2 posto u kolovozu). Svi ostali su ispod toga, dok se istvremeno povećao postotak neodlučnih kojih je sada 11,2 posto, dok ih je u kolovozu bilo 8,9 posto.

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara i dalje drži predsjednik Vlade Andrej Plenković (24,4 posto u odnosu na 24,6 posto u kolovozu) kojem se, u odnosu na kolovoz, predsjednik Republike Zoran Milanović značajnije približio. Milanoviću je rejting porasao za gotovo šest posto (17,1 posto u odnosu na 11,3 posto u kolovozu).

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon u javnosti puštene sporne snimke razgovora s liječnicom Dijanom Zadravec, zadržao je treću poziciju (3,1 posto u odnosu na 4,3 posto u kolovozu), ali daleko je od dvojice predsjednika koji su ponovno u jeku verbalnog rata.

Četvrti je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro (2,7 posto u odnosu na 2,2 posto u kolovozu), peti čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević (2,4 posto u odnosu na 4,2 posto u kolovozu). Isti pozitivni doživljaj, ali i sličan pad rejtinga bilježi ministar financija Zdravko Marić (2,4 posto u odnosu na 4,5 posto u kolovozu).

Istovremeno raste “Nitko” – da je to najpozitivni političar poručuje gotovo petina ispitanika (18,6 posto).

Milanović najnegativniji

Na vrhu ljestvice negativaca ponovno su predsjednik Republike i predsjednik vlade. Raspored je ovdje obrnut jer je vrh ljestvice zadržao Zoran Milanović (15,1 posto u odnosu na 15,8 posto u kolovozu). U stopu ga prati Andrej Plenković (14,8 posto u odnosu na 15,3 posto u kolovozu), dok je Miroslav Škoro (6,5 posto u odnosu na 4,9 posto u kolovozu) udaljeniji, ali je povećao negativni doživljaj.

Peti najnegativac je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (6,3 posto u odnosu na 9,0 posto u kolovozu), slijedi ga Milorad Pupovac (3,0 posto u odnosu na 0,3 posto u kolovozu), zatim i Davor Bernardić (2,8 posto u odnosu na 4,8 posto u kolovozu).

Sličan je negativni doživljaj i predsjednika sabora Gordana Jandrokovića (2,5 posto, isto kao i u kolovozu), a uslijed afere čiji detalji svakodnevno šokiraju javnost, u top 10 negativaca stigla je pritvorena Josipa Rimac (1,9 posto u odnosu na 0,4 posto u kolovozu).

Samo četvrtina ispitanika misli da zemlja ide u dobrom smjeru

Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju i lipnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati.

Da zemlja ide u dobrom smjeru, smatra 25,7 posto ispitanika (28,9 posto u kolovozu), dok je njih 60,9 posto (60,1 posto u kolovozu) mišljenja da idemo u pogrešnom smjeru.

U kolovozu je pozitivnih ocjena ponovno bilo više, no podaci iz rujna kod ispitanika pokazuju blaži, ali pad društvenog optimizma.