Zaštitimo prirodu od plastičnog otpada, u protivnom će mikroplastika završiti na tanjurima naše djece

Zaštitimo prirodu od plastičnog otpada, u protivnom će mikroplastika završiti na tanjurima naše djece
Foto: Press

Oceane i mora treba zaštititi od plastičnog otpada jer će u protivnom mikroplastika završiti na tanjurima naše djece! Poruka je to odaslana iz Zoološkog vrta grada Zagreba gdje je obilježen Svjetski dan divljih vrsta, ove godine vođen sloganom “Život pod vodom: za ljude i planet”.

“U reformi gospodarenja otpadom dobro trebamo razmisliti o korištenju jednokratne plastike. Moramo se pobrinuti da ona ne zagađuje okoliš. Naime, odbačena plastika vjetrom i rijekama završava u moru gdje se dezintegrira do razine mikroplastike i onda ulazi u probavni sustav morskih organizama. Takva riba i plodovi mora potom završavaju na našim tanjurima”, istaknuo je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zastrašujuća je činjenica da se svake minute negdje u svijetu jedan kamion smeća punog plastike iskrcava u more ili ocean. Zoološki vrt grada Zagreba zato održava niz edukativnih programa za najmlađe kako bi ih podučio odgovornom upravljanju otpadom.

“Edukacija novih generacija o zaštiti prirode jedna je od najvažnijih suvremenih zadaća zooloških vrtova. U brizi za divlje vrste velik doprinos dajemo i kroz oporavilište gdje je sada medvjedić Matija, te istraživačke projekte u kojima sudjelujemo”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. U tim su projektima, podsjetio je, morske životinje, ali i one slatkovodne, primjerice čovječja ribica.

Govoreći o morskim vrstama koje je trenutačno potrebno štititi u Hrvatskoj, Kreitmeyer je spomenuo morske krastavce.

“Čovjek prekomjernim izlovom utječe na sve morske organizme – od riba do trpova. Pritisak na trpove je bio izuzetno velik zbog njihova korištenja na azijskom tržištu. Trpovi su prirodni filter našega mora i čistoća Jadranskog mora izravno ovisi o postojanju trpova u našem ekosustavu. Zato ne smijemo dopuštati njihov izlov”, poručio je Kreitmeyer.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za posjetitelje Zoološkog vrta pripremilo je zanimljiv edukativni program. Najmlađi su se s velikim zanimanjem uključivali u igru Potraga za morskim blagom, sudjelovali u malom laboratoriju Hrvatskih voda i učili o zaštićenim morskim životinjama. Bile su tu i predstava Voda je život te atraktivna likovna radionica.