Zapošljavanje: U 2013. najtraženiji su bili konobari i prodavači

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao objavljeno je više od 17.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator te vozač.

konobar_1198242822

Najveća ponuda i potražnja zabilježene su u sljedećim kategorijama zanimanja: prodaja 21 posto oglasa i 31 posto životopisa, turizam i ugostiteljstvo – 16 posto oglasa i 20 posto životopisa, administrativna zanimanja – 7 posto oglasa i 21 posto životopisa.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2013. objavljeno je ukupno 55 posto oglasa za stalno zaposlenje, što je tri posto više nego u 2013. godini. Također, 51 posto oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno, javlja MojPosao.

U 11 posto objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a četiri posto oglasa se odnosilo na studentske poslove. Dvostruko se smanjio broj tražitelja posla koji su spremni raditi isključivo na neodređeno vrijeme – s 96 posto u 2012. na 54 posto posloprimaca u 2013. godine.

Tijekom 2013., poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješno apliciranje na natječaj. S druge strane, 56 posto posloprimaca je u svojim online životopisima na portalu MojPosao kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Što se tiče poznavanja stranih jezika, poslodavci su ga zahtijevali u 46 posto oglasa.

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (58 posto), a u dodatnih 19 posto njegovo osnovno poznavanje. Ako je suditi po njihovim životopisima, najviše posloprimaca navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38 posto), dok ih čak petina (21 posto) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19 posto tražitelja posla. Njemački jezik drugi je po zastupljenosti.

U odnosu na prošlu godinu poslodavci više traže informatičke vještine. U skoro trećini oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu. Radno iskustvo uvjet je za zapošljavanje kod polovice poslodavaca. U prosjeku su tražili dvije godine i deset mjeseci.

Tijekom 2013., poslodavci su objavili 494 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto.