ZANIMLJIVO DRUŽENJE U ‘PIVANI’: Kućni pivari predstavili svoja piva, žiri odabrao najbolja

ZANIMLJIVO DRUŽENJE U 'PIVANI': Kućni pivari predstavili svoja piva, žiri odabrao najbolja
Foto: Press

U Pivani je održano prvo druženje i natjecanje kućnih pivara (homebrewera) u organizaciji ovog popularnog okupljališta pivskih i gurmanskih znalaca.

Cilj okupljanja bio je potaknuti razmjenu iskustva i znanja malih kućnih pivara vezano uz kulturu priprave piva kao i potaknuti razvoj kućnog pivarstva. Mnogobrojni pivski znalci razgovarali su o sastojcima, receptima, detaljima u procesu pripreme, kuhanja, čuvanja i svim ostalim koracima u proizvodnji omiljene pjenaste tekućine koja se spominje još u epu o Gilgamešu.

Posebni gosti predavači bili su prof. dr. sc. Božidar Šantek i doc. dr.sc Mario Novak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. U svojim stručnim predavanjima o glavnim sastojcima piva – vodi, ječmu i hmelju te kvascu – malim su pivarima predstavili vrijedne informacijekorisne za daljnji rad.

Posebno je uzbudljivo bilo natjecanje kućnih pivara koje je ocjenjivao žiri pivskih sommeliera – Milana Peha i Domagoja Jakopovića Ribafisha te Mirka Banića Ištuka, glavnog kuhara mikropivovare Grif, koji je tom prilikom izjavio: “Veseli me što danas imamo priliku družiti se i kušati piva malih kućnih pivara koja su spravljena s mnogo entuzijazma, ljubavi i truda. Upravo su to oni dodatni ključni sastojci zbog kojih su ova piva pravi doživljaj za nepce.”

Iako je žiri imao težak posao, najbolje je ocijenjeno pivo kućnog pivara Krumea Ivanovskog, koji je svojom voćnom IPA-om oduševio sve članove žirija. Svi analizirani elementi – od arome, okusa, boje do pjene – bili su odlično ocijenjeni, a pobjednik je nagrađen off flavour setom.

Ovo je prvo u nizu ovakvih događanja koje će se održati u Pivani u organizaciji tvrtke K pivovari s ciljem okupljanja malih kućnih pivara i razmjene vještina i znanja kad je kućna proizvodnja piva u pitanju. (M. Petković)