Zamah novog sporta: plesači na šipci Zagrepčane oduševili akrobacijama

sipkaK-Team, skupina koja je u Hrvatskoj popularizirala sport na šipci, predstavila je proteklog vikenda svoj novi prostor za treninge u Hotelu Puntijar, a posjetitelji su uz vrsne akrobacije mogli vidjeti i posebnu šipku koja bi taj sport lako mogla učiniti primamljivim pripadnicama ljepšeg spola – šipku ukrašenu Swarovski kristalima Lupit Polea koji je odlučio podržati događanje.

K-Team je skupina kineziologa, plesača, koreografa i akrobata, pod stručnim vodstvom osnivača kluba Anite i Zorana Simikića, koji su ujedno i aktualni prvaci Hrvatske u Pole Danceu, odnosno sportskom plesu na šipci.

Zanimljivo je da će ova sportska disciplina na šipci, koja kod nas još uvijek izaziva čuđenje, a nerijetko i nerazumijevanje, postati pokazni sport na Olimpijskim Igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Inače, ples i sport na šipci je specifičan sport gdje se za izvođenje figura i elemenata koriste, u natjecateljskom karakteru, dvije metalne kromirane šipke visoke 4 metra, promjera 45 milimetara, udaljene na razmak od 2 metra, postavljene vertikalno od kojih je jedna statična, a druga rotacijska. Potrebno je izvesti vježbu u trajanju od 4 minute koja će povezivati obje šipke, kao i elemente prijelaza i koreografije na parteru koji su zadani strogim normama sportske svjetske federacije IPSF. Ocjenjuje se i umjetnički dojam, kao i kostimi, pa bi se tu povlače paralela između umjetničkog klizanja i ritmičke gimnastike.

Anita i Zoran Simikić ovim su predstavljanjem javnost željeli podsjetiti i na važnost bavljenja sportom općenito, a kod nas još uvijek relativno nov sport na šipci žele osvijestiti kod svih generacija i stvoriti temelje da se tom vrlo zahtjevnom sportu dodijeli tretman kakav uživa u zemljama zapadnog svijeta, od SAD-a do Britanije i Finske, ali i na istoku, od Rusije do Kine i Japana.

K-Team se nada da će uspjeti stvoriti preduvjete za odlazak na svjetsko prvenstvo u Londonu u srpnju ove godine, te eventualni plasman na OI u Brazilu 2016. Osnovan je i Savez koji će pokušati priključiti Hrvatskom olimpijskom odboru, te dobiti sredstva za podizanje i promoviranje ovog sporta.