ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: Patronažnim sestrama i mobilnim palijativnim timovima 11 novih vozila

Patronažnim sestrama i mobilnim palijativnim timovima župan Stjepan Kožić uručio 11 novih vozila
Foto: Zagrebačka županija

Patronažnim sestrama osam ispostava županijskoga Doma zdravlja i mobilnim palijativnim timovima koji od 1. lipnja rade u ispostavama Doma zdravlja u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu uručeni su danas ključevi novih vozila.

Ukupna vrijednost 11 vozila je 720.000 kuna, a nabavljena su decentraliziranim sredstvima Zagrebačke županije. Ključeve je medicinskim djelatnicama uručio župan Stjepan Kožić.

“Vozila nabavljamo u kontinuitetu, a ove godine njihova je nabava proširena i na palijativu. Prepoznali smo potrebu palijativne skrbi, koja je potrebna sve većem broju osoba. Mislim da će ona značajno pripomoći i obiteljima i palijativnim pacijentima”, rekao je župan, dodavši da Županija u primarnu zdravstvenu zaštitu ulaže značajna sredstva.

“Pacijenti u ruralnim prostorima trebaju imati istu zdravstvenu skrb kao i oni u većim sredinama”, naglasio je župan, rekavši da je Županija ove godine za rad ustanova u zdravstvu predvidjela u proračunu 60 milijuna kuna.

“Radi se o decentraliziranim, ali i vlastitim sredstvima Županije kojima želimo izbalansirati primarnu zdravstvenu zaštitu. Želimo da svi pacijenti u županiji imaju jednaki tretman”, dodao je.

Dom zdravlja Zagrebačke županije, prema popisu prioriteta, svake godine raspisuje natječaj za nabavu novih vozila. Godišnje između 10 i 12 vozila.

“Registrirali smo dvije nove djelatnosti – kućnu njegu i palijativnu skrb, tako da od 11 nabavljenih vozila osam ide za patronažu i kućnu njegu, a tri za potrebe timova palijativne skrbi. U ispostavama Doma zdravlja rade 52-je patronažne sestre, imamo ugovoreno i 13 osoba za kućnu njegu i svi oni trebaju imati svoje vozilo. U našim, više ruralnim, nego urbanim sredinama, bez adekvatnog vozila je nemoguće funkcionirati”, rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja.

Primopredaja ključeva novih vozila obavljena je u Samoboru, pa je prisutne, u ime grada domaćina, pozdravila zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković.

U kraćem obraćanju prisutnima župan Kožić je govorio i o ulaganjima Županije u energetsku obnovu ispostava Doma zdravlja.

“Ugovoreni su radovi za energetsku obnovu ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu. Radovi su vrijedni 2,1 milijun kuna, od čega je 50 posto osigurano iz fondova EU. Najesen kreće i obnova ispostave Doma zdravlja u Jastrebarskom. Radovi su vrijedni 2,5 milijuna kuna, od čega također 50 posto otpada na bespovratna sredstva EU, a ostatak financira Zagrebačka županija”, rekao je župan.

Primopredaji ključeva novih vozila prisustvovala je i zamjenica župana Nadica Žužak.