Foto: Freepik

Grad Zagreb uvršten u uži izbor prestižne internacionalne dodjele nagrada kao najpoželjnija novootkrivena lokacija za snimanja!

Global Production Awards 2023. naziv je prestižne dodijele nagrada u organizaciji časopisa Screen International i britanske konzultantske kuće Olsberg SPI. Screen Intl. jedan je od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, a upravo je njihov žiri prepoznao grad Zagreb kao najpoželjniju novootkrivenu i brzorastuću lokaciju za snimanja!

Nakon iznimno uspješne zagrebačke godine snimanja svih vrsta audiovizualnih djela, stigla je još jedna potvrda uspješnosti! Grad Zagreb je, unatoč mnogobrojnim prijavama, izabran u kategoriji ‘Emerging location’ (novootkrivena, rastuća lokacija) dodijele nagrada pod nazivom Global Production Award 2023., a konkurenti su mu Film AlUla (Saudi Arabia), Film Friendly Samaná (Dominican Republic Film Commission – DGCINE), Film in Limerick (Ireland) i New Mexico Film Office (US).

“Jako smo ponosni što je od mnogobrojnih prijava odabran baš Zagreb, uz svega pet drugih lokacija iz cijelog svijeta! Već ovo je divan uspjeh za nas, s nestrpljenjem očekujemo proglašenje pobjednika za vrijeme Cannes Film Festivala u svibnju i potajno se nadamo pobjedi. Veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo na promociji Zagreba i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta”, izjavila je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.

Godina 2022. bila je po broju dana snimanja (573 dana ukupno) u Zagrebu na razini godina prije pandemije, ali ono što je obilježilo ’22. je snimanje hollywoodskog filma ‘Canary Black’ koji će biti neizmjerno važan za promociju Zagreba, jer Zagreb prvi puta glumi sebe tijekom cijelog filma i jedan je od važnijih ‘likova’ priče.

Uz ‘Canary Black’ od većih projekata snimala se i druga sezona serije ‘Hotel Portofino’, te brojne reklame poznatih tvrtki kao što su Samsung, Zalando i PlayStation.

Bitno je naglasiti da su se Zagreb i Zagrebačka županija unazad nekoliko godina podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj te s četvrtog mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-Dalmatinske županije (podatci HAVC / Filming in Croatia).

Sve navedeno rezultiralo je da se sada Zagreb nalazi na svjetskoj listi novootkrivenih lokacija za snimanja, a da li ćemo pobijediti konkurente saznat ćemo na finalu dodjele nagrada za vrijeme jednog od najvećih filmskih festivala na svijetu, Cannes Film Festival, 22. svibnja 2023.!