ZAGREB IMA NOVU TURISTIČKU ATRAKCIJU – organizirani obilazak Pivskog muzeja, prvog u Hrvatskoj

Obilazak Pivskog muzeja i Grif mikropivovare
Foto: Press

Grad Zagreb bogatiji je za jednu novu turističku ponudu – organizirani obilaska Pivskog muzeja i Grif mikropivovare, koji se nalaze u sklopu Zagrebačke pivovare.

Organizirani posjeti takve vrste idealni su za sve pivske entuzijaste, a cilj je naglasiti bogatu pivsku povijest Zagreba, koji je prvu industrijsku pivovaru dobio već krajem 19. stoljeća.

Pivski muzej je prvi muzej takve vrste u Hrvatskoj, realiziran po uzoru na muzeje vodećih pivovara u svijetu, kao što je onaj u Pragu, Dublinu, Amsterdamu …

Obilazak Pivskog muzeja i Grif mikropivovare
Foto: Press

U muzeju su predstavnici medija i turističkih kuća razgledali osam postaja muzeja uz stručno vodstvo Lejle Novalije, studentice pivarstva. Već na prvoj postaji doznali su brojne zanimljivosti poput one da je pivovara u Ilici otvorena davne 1893. godine, a tisuće Zagrepčana došlo je popiti pivo, ali i vidjeti 12 električnih svjetiljki i to čak 15 godina prije nego što je Zagreb dobio električnu rasvjetu.

U muzeju se mogu vidjeti i sakralni detalji, tzv. pivski svetci, kao hvaljenog napitka brojnih europskih samostana, bez obzira na vjeroispovjest i spol od kojih su mnogi od njih do danas zadržali tajne ovog zanata. Tu je i mali crveni kamion za dostavu piva kao i stari bicikl koji ima veze sa popularnim radlerom.

“Sigurni smo kako će organizirani obilasci Pivskog muzeja i Grif mikropivovare na poseban način upotpuniti bogatu turističku ponudu grada Zagreba, koji je već prepoznat kao europska i svjetska turistička metropola. Nadamo se da će i naš Pivski muzej postati nezaobilazno odredište za sve posjetitelje koji žele upoznati pivsku povijest i kulturu“, izjavila je Tina Puhalo Grladinović, direktorica kompanije K Pivovari.

Obilazak Pivskog muzeja i Grif mikropivovare
Foto: Press

U obilasku Grif mikropivovare, od majstora pivara i glavnog tehnologa Mirka Banića-Ištuka može se saznati sve o proizvodnom procesu piva i najsuvremenijoj opremi koja se koristi u proizvodnji nepasteriziranog piva Grif. Proizvodni pogon kapacitetom odgovara kapacitetima sličnih malih pivovara na tržištu, jer se radi o 5.000 hektolitara piva godišnje.

Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji, u Grif mikropivovari proizvode se svježa, nepasterizirana i nefiltrirana piva od sastojaka iz cijelog svijeta. Male količine omogućuju mikropivovari fleksibilnost u proizvodnji, a u fokusu imaju tri pivska stila, kao i sezonsko pivo, koja se razvijaju osluškujući želje i potrebe potrošača.

Tako su tijekom zime pivoljupcima ponudili klasično zimsko pivo Vanilla Porter, a Dan sv. Patricka su obilježili s Irish red ale. Sad je tu jedan klasični njemački Hefe-Weißbier, pivo od pšenice. No, pivarska tajna je u odležavanju od nekoliko dana do dva mjeseca, kaže Banić-Ištuk.

Mikropivovara Grif, posluje manje od godinu dana, a u jednoj smjeni rade dvojica radnika od njih ukupno četiri, uz logističku potporu Zagrebačke pivovare. (M. Petković)