ZAGREB DOBIVA NOVU PJEŠAČKU ZONU: Dio Masarykove i dio Preradovićeve od subote bez automobila

Foto: Freepik

Sukladno najavama, a s ciljem oslobađanja što je više moguće javnog prostora za pješake i bicikliste te poticanja na korištenje javnog prijevoza, Grad Zagreb proširuje pješačke zone u centru i drugim dijelovima grada.

U subotu, 16. rujna, paralelno s početkom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, uspostavit će se nova pješačka zona na dijelu Masarykove ulice, od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve, od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

U tijeku su pripreme za uspostavu nove regulacije prometa u gradskom središtu koja će imati sljedeća obilježja:

• Mijenja se dopušteni smjer kretanja Berislavićevom ulicom te će po novom biti od istoka prema zapadu sa pristupom iz Gajeve ulice, a sve kako bi se omogućio redovan pristup vozila u Preradovićevu ulicu na dio južno od Berislavićeve.

Nadalje, fazno će se uspostavljati i nova prometna regulacija kojom će se osigurati više sigurnih površina za pješake i bicikliste, uz osiguravanje protočnosti motornog prometa:

• U Gundulićevoj ulici na dijelu od Varšavske do Ul. Andrije Hebranga, ukida se prometna traka prema jugu, a dvije prometne trake za smjer sjever, pomiču se prema sredini kolnika sa čije će obje strane, također na kolniku, biti obilježene biciklističke trake (po jedna za svaki smjer). Time će se sadašnje biciklističke staze ukloniti sa nogostupa čime će pješaci dobiti više slobodnog prostora za sigurno i slobodno kretanje.

• Na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske, planira se obilježavanje biciklističke infrastrukture kao i na početnom dijela Masarykove do Gundulićeve ulice, na kojem će biti samo jedna prometna traka u smjeru istoka, s obostranim biciklističkim trakama na kolniku.

Pozivamo sve pravne i fizičke osobe – obrtnike koji udovoljavaju uvjetima da što prije podnesu zahtjeve za pristup u pješačku zonu.

Sve pojedinosti oko uvjeta za ishođenje dozvole za kretanje motornim vozilom po pješačkoj zoni mogu se naći na mrežnim stranicama Grada Zagreba https://www.zagreb.hr/pjesacke-zone/190449