Za pet litara rakije 2.400 carine, za jahtu od 2 milijuna eura – ništa

jahte Umirovljeni Riječanin uz magistralu je prodavao domaću rakiju. No sreća ga je zaobišla u širokom luku, jer umjesto da prodajom rakije proizvedene u garaži svoje kuće nešto zaradi, na njega je naletila mobilna jedinica Carine. Zbog pronađene 4 boce po litru rakije i pet manjih po dva decilitra izdano je Rješenje o carinskom prekršaju i platio je obvezu državi u iznosu od 2.400 kuna.

Nekako u to vrijeme u apsolutnu zastaru odlazila je porezna i carinska obveza Valnee Bevande u ukupnom iznosu od 9,3 milijuna kuna, koliko je iznosilo potraživanje države prema njoj zbog uvoza luksuzne jahte, piše Novi list.

U odnosu brojki i obveza prema državi ispada kako je iznos koji je Bevanda – uvoznica plovila vrijednog 2,1 milijun eura – dugovala državi nevjerojatnih 3.875 puta veći od obveza garažnog proizvođača rakije!

S druge strane, 1. siječnja ove godine ista ta Carina i službeno je proglasila apsolutnu zastaru za carinsko i porezno potraživanje prema udovici opatijskog ugostitelja Branka Bevande kojoj, pokazat će ova priča, u šest godina i deset mjeseci nikako nije mogla naplatiti 9,3 milijuna kuna!

Valnea Bevanda je još za života svog supruga, 16. ožujka 2005., uvezla 24 metara dugačku jahtu ‘Dream team’, piše Novi list.

Temeljem porezne osnovice određene na iznos od 14,8 milijuna kuna, Bevanda je 14. ožujka 2006. dobila Rješenje Carinske uprave Carinarnice Rijeka o dugu od 5,1 milijun kuna koji mora odmah podmiriti.

No od proljeća 2006. pa do zadnjeg dana 2012. godine dug Valnee Bevanda se, uvećan za dodatne zatezne kamate, popeo na nevjerojatnih 9,3 milijuna kuna. Nije jasno da kroz svo to vrijeme Carinska uprava Carinarnica Rijeka, a s njom i Porezna uprava Područni ured Rijeka, nisu pronašli načina kako naplatiti potraživanja države od osobe čiji je suprug bio vlasnik kultnog restorana Bevanda.

Upravo u vrijeme dok je postojao carinski i porezni dug Valnee Bevanda, njen suprug Branko, s kojim je i živjela na toj jahti jedno vrijeme usidrenoj u ACI marini Ičići, prodao je svoj proslavljeni restoran Bevanda za otprilike 5 milijuna eura. Iz tog se podatka može zaključiti kako je obitelj Bevanda, unatoč dugovima i kreditnim obvezama, u ljeto 2007. kad je prodala svoj poznati riblji restoran imala dovoljno sredstava za plaćanje obveza prema državi.

U međuvremenu, koliko je poznato, Bevanda je prodala jahtu, od čega je također ostvarila određeni prihod iz kojeg je, može se zaključiti, mogla i morala platiti svoj dug prema državi. Uz to, već godinama na području iznad Matulja živi u vili čija bi prodajna vrijednost nesumnjivo pokrila njene obveze prema državi. No kako Carinska uprava Carinarnica Rijeka u proteklih šest godina i 10 mjeseci nije pronašla način kako se od nje naplatiti, država je kapitulirala.

Umjesto naplate potraživanja, Carinska uprava Carinarnica Rijeka u siječnju 2013. konačno, neopozivo, pravomoćno i gubitnički utvrđuje da zbog asplotune zastare koja je nastupila 1. siječnja 2013. više ni kune ne potražuje prema carinskom dužniku Valneji Bevanda. Među članovima četveročlanog Povjerenstva Carinarnice Rijeka koje je i službeno evidentiralo postojanje nenaplativog potraživanja nalazi se i njen aktualni ravnatelj Ivan Kraljić koji je u telefonskom razgovoru rekao da ne može komentirati ovu situaciju.

Treba naglasiti da je Bevanda neuspješno, tvrdeći da veći dio godine boravi van Hrvatske, pokušala osporiti Rješenje Carinske uprave oko plaćanja obveza prema državi kod uvoza luksuznog i skupocjenog plovila.