VLASNIK FARME OPTUŽUJE DRŽAVU: Podmeću mi nalaze pozitivne na salmonelu, pobili su mi 300 tisuća koka

Ilustracija | Foto: Freepik

Nakon što je prošle jeseni morao usmrtiti 150 tisuća kokoši nesilica zbog pozitivnog nalaza salmonele, vlasnik farme jaja, Marijan Lukač opet u problemima. Stigao mu je novi nalaz pozitivan na salmonelu.

Vlasnik tvrtke sada optužuje državne institucije i konkurentsku kompaniju da mu podmeću pozitivne nalaze. Državni inspektorat optužbe odbacuje, objavio je HRT.

Zbog pozitivnog nalaza u jednoj od farmi Lukač se mora riješiti 52 tisuće kokoši nesilica.

“Od 2019. do danas oni su kod mene pobili 300 tisuća koka. To u Europi ni jedan peradar ne doživljava”, rekao je.

Objašnjava da i u zakonu stoji da su neke pretrage osjetljive te uzorak uzet u neprikladnoj ambalaži može dati lažno pozitivan rezultat

“Inzistiram uzorkovanje da se obavlja u tvornički zapakiranim posudama, najlonskim vrećicama i tako dalje da ne može doći do kontaminacije, da oni predamnom dođu i vrše uzorkovanje. U Švicarsku sam morao nositi nalaze. Oni dolaze u tako raspakiranim posudicama to je sigurno kontaminirano”, nastavio je.

Veterinarski institut je na zahtjev firme Lukač proveo analizu i utvrdio prisutnost salmonele u jatu peradi na farmi.

“Jučer sam ja poslao mail nakon što su oni poslali pozitivan nalaz da sam uputio prigovor na zapisnik kada je uzorkovano. Kartonska kutija koja je bila zatvorena je bilo prerezana”, rekao je direktor firme Marijan Lukač.

A za sve optužuje Hrvatski veterinarski institut, te tvrtku, njegovu konkurenciju, koja prodaje uvozna jaja. Iz Državnog inspektorata osuđuju Lukačeve izjave.

Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti:

“Najoštrije osuđujemo i kategorički odbacujemo pokušaje pojedinaca da putem medija komuniciraju rad i postupanje inspekcija Državnog inspektorata pri čemu obmanjuju javnost neistinama, polu informacijama i u konačnici ne znanjem. Nedopustivo je da samo neinformirani i nezainteresirani pojedinci minimaliziraju profesionalni pristup prema pravilima struke te ne prihvaćaju kompleksnost i ozbiljnost problema već ga svode na politiziranje i jeftinu demagogiju.

Činjenica je da je Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata na osnovu zaprimljenih nalaza: Nacionalnog referentnog laboratorija Hrvatskog Veterinarskog Instituta, Centar za peradarstvo, Zagreb i nalaza za potrebe super analize uzetih na zahtjev stranke i otpremljenih na zahtjev stranke u “National Reference Centre for Enteropathogenic Bacteria and Listeria (NENT), University of Zürich”, utvrdila prisutnost bakterije Salmonelle Enteritidis u jatu peradi predmetne farme.”

Marijan Lukač jučer je poslao mail u kojem podsjeća da je uputio prigovor na zapisnik tijekom uzorkovanja jer nije zadovoljan uzorkovanjem. Također najavljuje pravnu bitku.