KAKO ISPUHATI JAJE? Uz ove upute taj zadatak ćete obaviti bez puno muke

KAKO ISPUHATI JAJE? Uz ove upute taj zadatak ćete obaviti bez puno muke
Foto: Pixabay

Uoči Uskrsa mnogi od nas se prime ukrašavanja jaja. Ako želite da umjetnički izričaj na vašim pisanicama dulje potraje, ili želite njihovu hranjivu unutrašnjost iskoristiti za neku od uskrsnih delicija, jaja možete ispuhati.

Evo kako se to radi!

Operite sirovo jaje, posušite ga i prebrišite komadom vatice koju ste predhodno natopili alkoholom. Iglom napravite rupicu na širem kraju jajeta, a na užem kraju napravite nešto veću rupu. Bit će vam lakše ako prilikom bušenja iglu lagano rotirate.

Nakon toga gurnite iglu dublje u jaje i njome probušite žumanjak kako bi lakše mogao izaći. Pušite kroz manju rupicu dok sav sadržaj ne iscuri.

Također, unutrašnjost će biti lakše ispuhati ako ste jaja prije bušenja protresli i neko vrijeme ostavili da se zagriju na sobnoj temperaturi. Praznu ljusku isperite te ostavite da se osuši.

Prilikom ispuhivanja jaja treba biti oprezan zbog moguće zaraze jer se bakterije salmonele mogu naći i na ljusci. Zato se preporučuje jaja prebrisati alkoholom ili za ispuhivanje koristiti slamku. [K.G.]