VINSKI TURIZAM: Projekt G.E.T. Stars počeo dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.

VINSKI TURIZAM: Projekt G.E.T. Stars počeo dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.
Foto: Silvija Munda/G.E.T. Report

S ciljem podizanja kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom, odnosno eno-gastro turizmu, zagrebačka Udruga za kulturu stola G.E.T. pokrenula je projekt G.E.T. Stars – Zvijezde vinskog turizma, koji će nakon Moslavine obuhvatiti i Zelinu, Međimurije, Kvarner…

Dodjela pločica s G.E.T. Stars oznakama za prvih šest vinara Moslavačkog vinogorja, održana u vinariji Trdenić u Popovači. Ta je vinarija u 20-ak godina postojanja izrasla u vrlo modernu obiteljsku vinariju. Glavna perjanica njihovog podruma je, naravno, škrlet, oko kojeg se iznimno trude i imaju ga u nekoliko varijanti, a i prezentaciju su digli na visoki nivo.

VINSKI TURIZAM: Projekt G.E.T. Stars počeo dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.
Foto: Silvija Munda/G.E.T. Report

“Kad god to bude moguće, dodjelu oznaka ćemo organizirati u vinogorju na koje se ista odnosi.”, kazao je Tomislav Stiplošek, predsjednik Udruge G.E.T. te dodao da odabir Moslavine kao prvog vinogorja nije slučajan.

“To je regija koja je u vinskom turizmu najviše napredovala u zadnje vrijeme. Vrijedni Moslavci napravili su klonsku selekciju autohtone sorte Škrlet, dobili sadni materijal kakav su željeli i tražili, a onda su od sorte škrlet napravili vrlo dobro autohtono vino. Kako su u njihovoj udruzi mahom mladi vinari, tako su vrlo brzo shvatili da je vinskih turizam jedna od ključnih djelatnosti u budućnosti vinarstva. Podigli su visoko kvalitetu svojih prezentacija, uredili kušaone te nastoje gostima pružiti maksimalni vinski doživljaj”, kazao je Stiplošek.

Krenuli su i korak dalje: Voštinić Klasić, koji je ove godine dobio i Decantera, gradi bazene, kod Kezelea možete jahati, a ima i smještaj od 3.500 noćenja godišnje, Trdenić, pak, ima punionicu za električne automobile…

Ovom prilikom, pločicu G.E.T. Preporuka primio je Sven Đozo ispred podruma Ilovčak; pločica s oznakom jedna zvjezdica dodijeljena je vinarijama Mikša i Miklaužić; pločica s oznakom dvije zvjezdice dodijeljena je vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić; pločica s oznakom tri zvjezdice dodijeljena je gospodarstvu Kezele.

“Međutim, nakon što je vinarija zaprimila oznaku, kontrola se ne prestaje vršiti pa se dobivene oznake mogu potvrditi ili unaprijediti, ali i izgubiti. Tako ćemo osigurati da G.E.T. Stars oznake budu jamstvo za kvalitetu usluge u vinarijama.”, ističe Stiplošek. Cilj je, kaže, da ono što je Michelin za restorane, to će G.E.T. Stars, za 10-15 godina, postati za vinarije u vinskom turizmu ne samo u Lijepoj našoj već i u regiji.

U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama, kao što je škrlet koju je, unutar Udruge Škrlet pokrenulo osam moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

Škrlet bijeli autohtona je sorta Moslavine, a u puno manjem obimu zastupljena je još u Pokuplju. Daje nježna ljetna vina, cvjetnih i voćnih aroma, ugodne svježine i niskih alkohola, koja se sljubljuju s laganim jelima u vrućim ljetnim danima. U novije vrijeme od ove sorte se proizvode vrhunska vina pa čak i pjenušci, odležana i macerirana, vina, što govori o visokoj razini tehnologije u podrumima i educiranosti, ne samo proizvođača, nego i potrošača.

Tomislav Trdenić, predsjednik Udruge Škrlet kaže da kako bi se što bolje promoviralo vino škrlet i regionalna prepoznatljivost Moslavine kao domovine škrleta, osnovali smo Proizvođačku organizaciju, prvu i jedinu vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj priznatu od Ministarstva poljoprivrede koja pokreće vlastitu proizvodnju. Ove godine smo osmislili novi proizvod – škrlet u limitiranoj seriji iz vinograda svih vinara od najboljeg grožđa iza jedne etikete. To je vino u kojem će se prepoznati trud, rad i kreativnost svih vinara Moslavine. (Marinko Petković)