VINSKI RAZGOVORI uz vina iz boutique vinarije Borisa M. Violića s Pelješca

VINSKI RAZGOVORI uz vina iz boutique vinarije Borisa M. Violića s Pelješca
Foto: Press

U punom wine baru zagrebačke kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici, održano je sedmo izdanje sve popularnijih “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom”, koje dva puta mjesečno organizira G.E.T. – udruga za kulturu stola.

Kušana su vina: Rukatac, Chardonnay, Plavac mali, Plavac mali barrique i Dingač, iz boutique vinarije Borisa M. Violića s Pelješca.

VINSKI RAZGOVORI uz vina iz boutique vinarije Borisa M. Violića s Pelješca
Foto: Press

Boris (Matuško) Violić je vrlo osebujan vinar; njegova vina su, kao i njegov nastup, prirodna i pomalo ekscentrična. Iako proizvodi pomalo arhaična vina, sam sebi je najveći kritičar kada shvati da vino nije onakvo kakvo je želio, ali isto tako zna uživati u trenucima sreće kad napravi odličan proizvod.

Publika je pohvalila vina – kvalitetu, sortnost, ali i jedinstveni karakter Borisovih vina. U neformalnom dijelu Vinskih razgovora mogla su se kušati još i vina vrlo malih produkcija – Dingač iz vinograda Pasi i Desertno vino, ali i Zinfandel iz 2017. godine, koji će najvjerojatnije postati dio neke buduće pelješke kupaže. Dingač Pasi je na sve, koji su ga kušali, ostavio posebno dobar utisak.

Uz vina su poslužene ukusne plate s pršutom i sirom iz redovne ponude zalogaja kavane Procaffe, ali i maslinovo ulje koje također proizvodi Boris Violić. Ovo ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje dolazi od maslina sa strmih padina Dingača, oduševilo je sve u publici. Kako je voda izuzetno bitna u svakodnevnoj konzumaciji, a posebno kad se pije vino, tako je tu je bila i niskomineralizirana, alkalna, prirodna izvorska voda Nevra.

Boris Violić kaže da se Pelješac, prije svega, treba držati onoga što najbolje zna, a to su crne sorte, kao što je plavac mali, a ne trčati za turističkom potrošnjom vina, odnosno trgovinom jer stara izreka kaže – dobar vinogradar, loš vinar. Osobno drži da je pošip danas najbolje hrvatsko vino, ali pošipa nema dovoljno ni na Korčuli, gdje nastaje.

Dok priča o vinima, a posebno o vinogradarstvu, u njegovim se riječima itekako osjeti strast koju ima prema vinovoj lozi. Cijene vina Borisa Vilolića, na kućnom pragu, su jako povoljne.

U razgovor su se uključili i Ilona i Toni Braškin, vlasnici vinoteke “Vino & Fino” iz Splita, koja u svojoj ponudi ima zanimljiv izbor vina peljeških boutique vinarija pa tako i vina Borisa M. Violića. Oni se trude publici približiti posebnost ovih vina i imaju jako dobre reakcije vinoljubaca, pogotovo inozemnih.

Stiplošek je posebno pohvalio činjenicu da Boris Violić skoro 30% svoje proizvodnje prodaje na kućnom pragu te da uz proizvodnju vina konstantno razmišlja o unapređenju ponude u vinskom turizmu. To je dokaz da vinski turizam nije namijenjen samo mainstream proizvođačima, već ima sve više publike koja voli nešto “egzotično” i “drugačije”.

“Od vina, posebno me oduševio Plavac mali barrique iz 2015.”, naglasio je Stiplošek. (M. Petković)