VINSKI RAZGOVORI: LegendarnI vinar Davor Zdjelarević predstavio kultna vina iz bogate riznice

VINSKI RAZGOVORI: LegendarnI vinar Davor Zdjelarević predstavio kultna vina iz bogate riznice
Foto: Silvija Munda

Legendarni vinar Davor Zdjelarević, koji je svoj veliki vinski put započeo još 1985. godine, bio je gost osmog izdanja popularnih “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom” u zagrebačkoj kavani Procaffe. Zdjelarević, doajen hrvatskog vinarstva, osnivač prve privatne vinarije u Hrvatskoj, još 1985. i prve difuzne vinarije u Hrvatskoj (2014.).

Kušan je izbor vina koja su pokazala što Zdjelarević, kao vinar, može – od laganih, pitkih vina linije Z light, vina koja su idealna za opuštena, dnevna druženja pa do linije Nagual, velikih kupaža za zahtjevna nepca vinskih znalaca.

VINSKI RAZGOVORI: LegendarnI vinar Davor Zdjelarević predstavio kultna vina iz bogate riznice
Foto: Silvija Munda

Z light je posebno kreirana serija vina s nižim postotkom alkohola. Cuve Blanc, Cuve Rose i Cuve Rouge mlada su, jednogodišnja vina, karakterizirana naglašeno nježnim, primarno cvjetnim i voćnim aromama te izrazitom lakoćom pitkosti. To su, u ugostiteljstvu “radna vina”… Možete ih poslužiti za ručak, večeru, samostalno tijekom dana… Vina su relativno jednostavna, ali cjenovno vrlo prihvatljiva. Treba naglasiti kako Zdjelarević ovom linijom u potpunosti prati svjetske trendove.

Seriju vina Z.W.S. (Zdjelarević Wine Selection) predstavljaju vina proizvedena u suradnji Davora Zdjelarevića i ponajboljih kolega vinara širom Hrvatske. Tridesetogodišnje enološko iskustvo te dobri odnosi i prijateljstva s mnogim kolegama vinarima s kojima dijele strast za kreativnu umjetnost potaknuli su obitelj Zdjelarević, nakon prodaje vinarije i hotela u Brodskom Stupniku, na osmišljavanje ove jedinstvene serije vina najatraktivnijih hrvatskih vinskih sorti koju zajednički potpisuju. Proizvedena su u ograničenim serijama te namijenjena isključivo gastronomiji i najboljim vinotekama. Naime, Zdjelarević je iz Stupnika odvezao dva šlepera vina, što je bogata riznica, koju sad polako otkriva od Dubrovnika do Njemačke…

VINSKI RAZGOVORI: LegendarnI vinar Davor Zdjelarević predstavio kultna vina iz bogate riznice
Foto: Silvija Munda

Na Vinskim razgovorima kušan je Z.W.S. Sauvignon berbe 2014. Publika je ostala iznenađena, prvo godinom berbe ovog Sauvignona, a nakon kušanja, kvaliteta je donijela još veće iznenađenje. Na našim prostorima nije uobičajeno da sauvignon odležava i da ga se tako oplemenjuje. U pravilu, pijemo ih vrlo svježe, u stilu “novog svijeta”. Ovim vinom Zdjelarević je pokazao da je sauvignon itekako podložan odležavanju i da se od njega mogu raditi velika bijela odležana vina.

Nagual je serija vina dobivena miješanjem zrelih vina odležanih u malim hrastovim bačvama (fr. Barrique 225 L) najmanje dvije godine. Iskustvo i kreativnost u stvaranju ovakvih vina kao vrhunac vinarskog umijeća potvrđuju recenzije i nagrade hrvatskih i inozemnih vinskih stručnjaka.

VINSKI RAZGOVORI: LegendarnI vinar Davor Zdjelarević predstavio kultna vina iz bogate riznice
Foto: Silvija Munda

Ipak, ako neko vino treba izdvojiti, to je Nagual bijeli iz 2013., to je jedno od prvih kultnih hrvatskih vina. Nagual bijeli je do sada rađen samo tri puta… 2007, 2010 i 2013. i Zdjelarević ga vrlo pametno i dozirano pušta na tržište. Ovo vrhunsko bijelo vino bitno je zbog još nečeg – to je kupaža (chardonnay, sauvignon); dakle nije jednosortno vino kao mnoga naša velika vina, a u svijetu su takve kupaže itekako priznate i cijenjene.

Z.W.S. Muškat brutal 2009 je totalno atipični muškat. Zbog svoje potpune suhoće, zbog godina, načina proizvodnje, načina čuvanja… 9.

To je vino dobiveno pomalo iz inata, a pomalo iz toga što ga je u trenutku berbe bilo vrlo malo pa se Davor nije mogao odlučiti što točno s njime. “Vino je završilo u drvenim bačvama i čekalo svoju daljnju sudbinu. Kako smo ga jedanput do dvaput godišnje kušali, tako smo shvatili se da se vremenom razvija u nešto sasvim drugačije i jako, jako dobro. Na kraju smo dobili izuzetno moćno bijelo vino, koje je sada, nakon deset godina, u svojoj punoj kondiciji.”, ispričao je Zdjelarević.

“Mislim da bi Muškat brutal morao probati svaki vinoljubac, a posebno ljudi iz vinske struke, da vide što se od muškata može dobiti. I da, ovo vino je gastronomski vrlo zahvalno. Ne sumnjam da će Zdjelarević imati još takvih eksperimenata, koji će dati vrhunske rezultate”, dodao je Stiplošek.

Seriju vina Grof čine pjenušci Grasecco, Classic blanc de blancs, Classic Rose, Classic Muškat i Millenium. Grof Millenium je još jedan Zdjelarevićev eksperiment – taj pjenušac je skoro 15 godina odležavao na talogu. Ako znamo da naši najpoznatiji vrhunski pjenušci odležavaju dvije do tri godine, a oni koji odležavaju više već spadaju u ekstreme, a jako malo je takvih vina koja su odležala 15 godina. U ovom pjenušcu nema puno perlanja, ne pjeni se kao što smo navikli od pjenušaca, ali onog trenutka kada ga kušate, jednostavno shvatite pojam velikog vina.

Finale večeri uslijedilo je sa svojevrsnom premijerom vina Nagual crni, berbe 2016. I on je rađen samo tri puta do sada, ali u godinama 2007, 2010 i 2016. To je još jedna velika, svjetska, a opet naša kupaža (Cabernet Sauvignon, Merlot). Na Nagual crni ne treba trošiti previše riječi; uz ovo izuzetno crno vino treba samo uživati.

“Zdjelarević je definitivno najveća legenda do sada u Vinskim razgovorima i naravno da se za takve ljude morate posebno spremati. Za ovaj razgovor ja sam se spremao zadnjih dvadesetak godina, koliko se družim sa Zdjelarevićem. Zdjelarević nas je proveo kroz svoja vina i još jednom pokazao da je jedan od najvećih vinara Hrvatske ikada”, zaključio je Stiplošek.

M. Petković