VINISTRA SE VRATILA KUĆI: U Poreču otvorena najveća regionalna izložba vina

Foto: Neven Jurjak

U Poreču je svečano otvorena 28. Vinistra. Raspoloženje vinara i okupljenih nije mogla pokvariti i ni kiša, jer povratkom u porečku Žatiku Vinistra više ne ovisi o vremenskim uvjetima.

Nisu izostale ni pohvale za prošlogodišnju organizaciju na otvorenom, nije bilo lako nastaviti kontinuitet u izazovnim vremenima.

Foto: Neven Jurjak

“Ključ uspjeha istarskih vina su ljudi, naši proizvođači. Imamo Bogom danu zemlju i klimatske uvjete, međutim i stari su vajka proizvodili vino, no nisu bili tako dobri podrumari. Uvođenjem novih tehnologija upisali smo se na svjetsku vinsku kartu i zbog toga trebamo biti zahvalni istarskim vinarima. Oni su poput naših sportaša – početkom devedesetih najbolje su promovirali Hrvatsku u svijetu, a zaslužni su i za brendiranje Istre kao poznate destinacije“, proučio je župan Istarske županije Boris Miletić, na svečanom otvorenju 28. Vinistre.

Na ustrajnosti, trudu, radu i organizaciji 28. izdanja Vinistre vinarima je čestitao i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

“Složit ćete – Vinistra je puno više od sajma vina i vinarske opreme. Vinistra brendira naš Poreč i Istru, ali i našu malvaziju te je najzaslužnija što je ova sorta poznata i izvan granica Hrvatske“, zaključio je gradonačelnik.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam istaknuo je kako Istra i Kvarner čine 17 posto hrvatske proizvodnje vina.

“Upravo su vinari pokazali kako se kroz vinske ceste, inovacije i stalno podizanje kvalitete vina, u kombinaciji s autohtonom gastronomijom, može značajno pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma i brendiranju destinacije. Ohrabruje činjenica da nam se kontinuirano, već nekoliko godina, povećava izvoz vina više cjenovne kategorije, posebice pjenušavih vina, što jasno govori da međunarodnu promociju i pozicioniranje hrvatskih vina treba graditi upravo u segmentu vrhunske kvalitete“, rekao je Kovačević

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede kazao je kako je na području Istarske županije ugovoreno projekata u vrijednosti 800 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a do sada je isplaćeno 612 milijuna kuna.

“Istarski vinogradi prostiru se na nešto manje od tri tisuće hektara, Istra je središte vinogradarstva i vinarstva pa se veselim svemu onome što su nam pripremili vinari ova tri dana“, zaključio je Mršić.

Najveći vinski spektakl u regiji traje do nedjelje, prostire se na 3,5 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, ukupno izlaže 110 izlagača, od čega 80 vinara. Za jednodnevnu ulaznicu potrebno je izdvojiti 150 kuna te još 50 kuna povratne kaucije za čašu. Uz kupnju ulaznice Vinistra daruje vaučer u vrijednosti 30 kuna koji se može iskoristiti u bogatoj pop-up vinoteci u Žatiki. Očekuje vas tri dana čistog užitka.