Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini 2023. uz blagoslov vinograda i tradicionalnu pjesmu ‘Trsek moj zbudi se’

Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara, a njegov spomendan već se dugi niz godina obilježava u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine. Tako je bilo i u Svetom Ivanu Zelini u kojem se Vincekovo, blagdan Svetog Vinka proslavio na tradicionalan način.

Domaćin proslave ove godine bila je Klet Ljubekov gaj, poznata po finoj hrani i još finoj ‘kapljici’ a koja je okružena prekrasnim vinogradom u koje je domaćin Robert Smrndić pozvao sve okupljene. Po snježnom putu prema vinogradu, okupljene je pratilo i Hrvatsko pjevačko društvo Zelina s programom o običajima za Vincekova.

Program je vodio zabavni Borko Samec, velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd, domaćin Robert Smrndić odrezao je prve rozgve s reznika, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec, zalio je trsek dobrom vinskom kapljicom, a direktorica TZG Svetog Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna.

Popularni HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom „Trsek moj zbudi se“ a na kraju je pokazao i kako se pleše stari ples rajtek pored vinograda. Vinar Smrndić, u društvu svojih gostiju, zamolio je svetog Vinka, za još bolji urod u ovoj godini te zaštitu vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Kakva će biti ova vinogradarska godina okupljeni gosti će i sami vidjeti.

Naime, Smrndići su svima darovali odrezane grančice vinove koje će u toplini domova i propupati a ti sitni ‘grozdići’ će najbolje pokazati kakva će biti ovogodišnja berba. Nakon blagoslova vinograda i starih običaja za Vincekovo, svi posjetitelji mogli su uživati u pravom zimskom ugođaju u Kleti Ljubekov Gaj, vinskoj okrepi uz kuhano vino, kuhane kobasice i špek koje su svi mogli peći sami na otvorenoj vatri.

Foto: Nikola Zoko i TZ Sveti Ivan Zelina