VIDEO: Pogledajte let iznad mosta u San Pedru koji nosi ime po Hrvatu zaslužnom za njegovu gradnju

VIDEO: Pogledajte let iznad mosta u San Pedru koji nosi ime po Hrvatu zaslužnom za njegovu gradnju
Foto: The Port of Authority / Wikimedia

Jedan od najznačajnijih monumentalnih objekata u Kaliforniji, osim proslavljenog Golden Gate Bridgea u San Franciscu, jest također viseći most The Vincent Thomas Bridge u San Pedru.

Taj most dugačak oko dva kilometra, od 1940. godine povezuje luku Los Angelesa, odnosno San Pedro, s lukom i gradom Long Beach te preko Terminal Islanda s velikim industrijskim predgrađem Wilmingtonom i s dva autoputa; Harbor i Long Beach Freeways, objavio je portal Moja Hrvatska.

Do spomenute godine za sve te prometnice postojala je veza preko lučkog zaljeva samo putem trajekta ili velikim zaobilaznicama.

S obzirom na to da je svojom upornošću za izgradnju tog mosta najzaslužniji Thomas Vincent, zastupnik u legislativi države za područje San Pedra, po njemu je most i nazvan.

Njegovi roditelji, otac Vicko Thomas (Tomašević) i majka rođena u Bobovišću na otoku Braču, došli su u Ameriku 1903. godine. Imali su osmero djece, a Vincent im je bio treće dijete rođeno u gradu Biloxi, država Mississippi, gdje i danas živi priličan broj Hrvata.

Godine 1918. preselili su se u San Pedro, gdje im nedugo poslije otac umro od španjolske gripe. Iako je tada Vincentu bilo samo deset godina, pokazivao je raznovrsne sposobnosti i snalažljivost. Uz školovanje, najprije je počeo zarađivati raznošenjem i prodajom novina, a odlučio se i na proizvodnju tzv. zmijina ulja, koje su kupovali najviše sportaši. Poslije, još uvijek kao učenik, zarađivao je i kao boksač. Za svaku borbu primio bi oko 2500 dolara.

Završivši srednju školu upisao se na fakultet u Santa Clari, gdje je diplomirao političke znanosti, a poslije je na sveučilištu Loyola diplomirao i pravo.

Nije otvorio svoj odvjetnički ured, nego se zaposlio u tvornici za preradu ribe “French Sardine”, kod našeg sunarodnjaka Martina J. Bogdanovića s otoka Visa. Tu su ga nagovorili da se posveti politici i da se na izborima kandidira za predstavnika San Pedra u legislativi Kalifornije.

U političkoj karijeri ubrzo je postao popularan i vrlo uspješan, pa je na tom položaju ostao punih 38 godina. To znači da je na izborima pobjeđivao 12 puta zaredom.

Još od 1922. vodile su se rasprave i pravili planovi za gradnju podvodnog tunela koji bi povezao to važno industrijsko područje s lukom Los Angelesa. Konačno, zauzimanjem Thomasa Vincenta, ipak se pristupilo gradnji mosta.

Na dan 28. svibnja 1960. godine guverner Kalifornije Edmund G. Brown lopatom je simbolično započeo gradnju tog golemog objekta, koji će dosezati visinu od oko 120 metara iznad vodene površine.

Most je bio završen za samo tri godine i otvoren 28. rujna 1963. Među uzvanicima, prigodom svečanog otvorenja, nalazio se i Wiliam J. Jurkovich, glavni projektant mosta, također naše gore list.

Vincent Thomas preminuo je 1980. u San Pedru, u 72. godini života.

Pogledajte snimku leta iznad mosta The Vincent Thomas Bridge u San Pedru: