VIDEO: Pogledajte kako izgleda tramvaj koji Končar proizvodi za izvoz u Latviju

VIDEO: Pogledajte kako izgleda tramvaj koji Končar proizvodi za izvoz u Latviju
Foto: Končar

Po prugama grada Zagreba odnedavno vozi tramvaj čije su boje netipične za vozila javnog prijevoza glavnog grada Hrvatske.

Taj bijelo-crveni tramvaj nije dio neke reklamne kampanje, već je riječ o završnoj fazi važnog izvoznog visokotehnološkog proizvoda, razvijenog i proizvedenog u Hrvatskoj – Končarevom niskopodnom električnom tramvaju za latvijski grad Liepāju.

Kako je priopćeno iz Končara, na prugama Zagreba radit će se sveobuhvatna ispitivanja tramvaja, a isporuka u grad Liepāju na obali Baltičkog mora planirana je do kraja godine.

Kako Končarev proizvod izgleda u vožnji zagrebačkim ulicama, možete vidjeti u priloženom videu.

Ovo je prvi od ukupno dvanaest tramvaja za latvijskog kupca, a njihova proizvodnja definirana je u dva ugovora.

Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, u sklopu programa Comprehensive Reconstruction of Tram Route and Adjacent Territory (Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja).

U skladu s obavezama, šesti tramvaj, zadnji iz prvog ugovora, bit će isporučen u svibnju 2021. godine, dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju listopad 2021. – travanj 2022. godine.

Vlak kao i podsustavi poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnih napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija te postolja i sanduci razvijeni su i proizvedeni u Grupi Končar.

Tramvaji su klimatizirani, opremljeni videonazorom i sustavom informiranja putnika, bez stepenica na ulazu i osovina između kotača te ravnim podom čitavom dužinom vozila, čime su maksimalno prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju.

Opremljeni su i modernim upravljivim hidropneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućava podešavanje visine poda i udobnu vožnju.