VIDEO: Kod Rugvice uhićeni belgijski državljani, u posebno preuređenom kombiju švercali ilegalne migrante

Foto: Screenshot Youtube

U nedjelju su na autocesti A3, na izlazu s naplatne postaje Zagreb – Istok u smjeru Zagreba, uhićena dvojica belgijskih državljana u čijem vozilu su zatečena četiri muškarca bez dokumenata.

“U nedjelju, 16. veljače 2020. godine u 11.15 sati, policijski službenici Ravnateljstva policije su, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke i carinskim službenicima, tijekom kontrole u unutrašnjosti državnog teritorija na autocesti A3, na izlazu s naplatne postaje Zagreb – Istok u smjeru Zagreba uočili teretni automobil VW Transporter belgijskih nacionalnih oznaka.Automobil je zaustavljen na prometnom čvoru Rugvica te je utvrđeno da automobilom upravlja 43-godišnji državljanin Belgije, dok se kao suvozač nalazio također 43-godišnji državljanin Belgije. Pregledom vozila policijski službenici uočili su, između stražnjih sjedala i teretnog prostora, prozor na kojem se sa suprotne, unutarnje strane nalaze tragovi kondenzacije”, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Između putničkog i teretnog prostora uočen je dodatni prostor na kojemu je iz prtljažnog dijela vidljivo da je ručno pregrađen i silikoniran.

Carinski službenici pregledali su vozilo i demontirali dio ručno napravljene i silikonirane oplate iza koje pronašli četiri muške osobe bez osobnih dokumenata, koji su izjavili da su državljani Egipta.

Stranci su dovedeni u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Sumnja se da su osumnjičenici u Belgiji preuzeli teretni automobil, preinačen i improviziran za prijevoz osoba, došli u Zagreb i smjestili se u hotel. Nakon što su zaprimili rutu kretanja, sumnja se da su na autocesti A3 preuzeli četiri strana državljana, zatvorili ih u odvojeni preinačeni dio automobila, a zatim krenuli prema Sloveniji.

“Na taj način su, iz koristoljublja prevozili strane državljane i omogućili im da se protuzakonito kreću po Republici Hrvatskoj, a njihov daljnji prijevoz su spriječili zaustavili policijski i carinski službenici”, ističe se u priopćenju PU zagrebačke.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.