Vesna Kusin otvorila izložbu Slavenski glavni gradovi

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin otvorila je danas, u auli Gradske uprave, izložbu Slavenski glavni gradovi u 2D: povijest slavenskih prijestolnica kroz arhivsko gradivo.

vesna-kusin-izlozba

Naglasivši kako je Gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Bandićem, s ponosom primila ovu izložbu pod svoj krov, zamjenica Kusin zahvalila je organizatorima, a posebno Državnom arhivu u Zagrebu, u čijem je trezoru pohranjena Zlatna bula Bele IV.– koja je posebno za ovu priliku, i samo danas, izložena u auli. Ovaj dokument iz 1242., neprocjenjive vrijednosti, u vlasništvu je Grada Zagreba, te je najstarija pisana isprava o njegovoj povijesti.

Od ravnatelja zagrebačkog Državnog arhiva Darka Rubčića moglo se čuti kako je izložba bila svečano otvorena u Parizu, 6. svibnja ove godine te je Grad Zagreb prvi u nizu od 12 gradova uključenih u projekt koji ima čast biti njenim domaćinom, dok je organizatorica projekta i direktorica Međunarodne ustanove Foruma slavenskih kultura Andreja Rihter, istaknula izložbu kao jedinstvenu, uspješnu i putujuću.

Izložba, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, želi prikazati povijest i razvoj slavenskih prijestolnica isključivo kroz raznolike primjerke bogate arhivske građe gradskih i nacionalnih arhiva. Stoga, uz Državni arhiv u Zagrebu, u izložbi sudjeluju i arhivske ustanove Beograda, Bratislave, Cetinja, Kijeva, Ljubljane, Minska, Moskve, Praga, Sarajeva, Skopja, Sofije i Varšave.

Foto: zagreb.hr