VELIKI TEHNOLOŠKI ISKORAK ZET-a: Od jutros u probnoj upotrebi dva hibridna autobusa

hibridni-autobusi

Od jutros su u zagrebački gradski prijevoz uključena i dva hibridna autobusa. Svečanosti na Trgu Mažuranića nazočili su gradonačelnik Milan Bandić i predsjednice Uprave Holdinga Ana Stojić Deban.

Riječ je o autobusima koji su na probnoj upotrebi u Zagrebačkom električnom tramvaju do sredine travnja i vozit će na linijama 118 (Trg Mažuranića-Voltino) i 128 (Črnomerec-Lukšići).

“Puštanje u promet hibridnih vozila još je jedan dokaz da je Zagreb istinska europska metropola i da podižemo letvicu ekološke osviještenosti”, naglasio je gradonačelnik Bandić dodavši kako Zagreb ima tehnički najbolje opremljena vozila u Hrvatskoj.

Kako je pojasnila predsjednica Uprave Ana Stojić Deban, radi se o testnim modelima koje isprobavaju da vide kolike bi bile uštede u odnosu na klasična vozila.

Ovi hibridni autobusi za pokretanje koriste elektromotor u kombinaciji s dizelskim motorom, a očekivana ušteda u financijskom smislu bi bila oko 40 posto. Osim toga, što je jednako važno, ova vozila puno manje zagađuju okoliš i ovime Grad Zagreb pokazuje ekološku svijest prema čitavoj globalnoj zajednici.

Foto: ZET