VEĆE BOŽIĆNICE zaposlenicima Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Vodoopskrbe i odvodnje

Zagrebački holding
Foto: Press/ZGH

Radi reguliranja isplate obveze za božićnicu u 2019. godini za radnike u trgovačkim društvima Grada Zagreba – Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja danas je u prostorijama Gradske uprave potpisan Kolektivni ugovor.

Potpisali su ga članovi Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

S obzirom da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba čije okončanje se očekuje krajem listopada, a stupanje na snagu se očekuje od 01. siječnja 2020., današnji ugovor potpisan je kako bi se za zadnja tri mjeseca 2019. iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka.

Tako je dogovoreno da se radnicima umjesto 2.884 kn božićnice koja je u cijelosti oporeziva te bi poslodavca u prosjeku teretila za 5.600 kn, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3.500 kn. Pored toga u mjesecima listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi se još po 500 kn nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po tom osnovu dobili 5.000 kn.

Uz uštede od cca 600 kn po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2.116 kn više.

Pored reguliranja isplate božićnice dogovoreno je također da se za zadnja tri mjeseca u 2019. umjesto stalnog dodatka od 608 kn u bruto iznosu iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu.

Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama, ističe se u priopćenju.