UZ 90. OBLJETNICU ROĐENJA: Večer sjećanja na pijanista, pedagoga i političara Stjepana Radića

UZ 90. OBLJETNICU ROĐENJA: Večer sjećanja na pijanista, pedagoga i političara Stjepana Radića
Foto: Wikipedia

U dvorani Stančić na Muzičkoj akademiji, 21. siječnja će se održati Večer sjećanja na prof. Stjepana Radića (9. studenog 1928. – 21. ožujka 2010.), pijanista, pedagoga i političara.

U okviru programa, upriličenog povodom 90. obljetnice rođenja prof. Stjepana Radića, prigodno slovo izreći i nastupiti njegovi kolege profesori, bivši studenti i prijatelji, bit će najavljeno i skoro izdavanje knjige “Dobro ugođena politika – sjećanja Stjepana Radića mlađeg”, koju će predstaviti autori Marijan Lipovac i Jana Bolant Radić.

Stjepan Radić, hrvatski pijanist i pedagog (Zagreb, 9. XI. 1928 – Zagreb, 22. III. 2010); unuk političara Sjepana Radića, glasovir je učio na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji (I. Maček, P. Dumičić, S. Stančić). Usavršavao se na akademiji Santa Cecilia u Rimu kod C. Zecchija.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao je glasovir od 1961. do 1995. (redoviti profesor od 1974.). Tijekom 1990-ih aktivno se uključio u politička zbivanja u samostalnoj Hrvatskoj (saborski zastupnik 1995–2002., potpredsjednik Sabora 1995–2000., počasni predsjednik HSS-a od 2002). Pijanističku karijeru započeo je za vrijeme studija. Nastupao solistički, uz orkestar i kao komorni glazbenik (klavirski trio Radio Zagreba).

Koncertirao je u mnogim europskim zemljama i SAD-u. Kao pijanist odlikovao se suverenom tehnikom i snagom strastvena izričaja ostvarujući svoje najbolje interpretacije u skladbama romantičara R. Schumanna, S. V. Rahmanjinova, P. I. Čajkovskoga i dr. Dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima i Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1994).