PROGRAM ‘ZAŽELI’: 3, 7 milijuna kuna za projekte Crvenog križa u Dugom Selu i Ivanić-Gradu

PROGRAM 'ZAŽELI': 3, 7 milijuna kuna za projekte Crvenog križa u Dugom Selu i Ivanić-Gradu
Foto: Zagrebačka županija

U program “Zaželi”, nakon Kravarskog, Pokupskog, Samobora, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, uključena su još dva grada s područja Zagrebačke županije – Dugo Selo i Ivanić-Grad.

U sklopu ovoga programa, čiji su sukreatori Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Gradskom društvu Crvenoga križa Dugog Sela odobreno je 2,06 milijuna kuna za provedbu projekta “Nova 50+”, a GD Crvenoga križa Ivanić-Grada 1,7 milijuna kuna za projekt “Sve je lakše uz ženske ruke”.

Ugovore je ravnateljicama društava Crvenoga križa – Gordani Kocaj i Ivani Bajt uručio u Ivanić-Gradu ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Programom “Zaželi”, osim što se osigurava skrb za starije osobe, u konačnici njih oko 35.000 na cijelom području RH, osiguran je i posao za preko 7000 žena iz skupine teže zapošljivih (starijih od 50 godina). Projektom “Nova 50+” osiguran je dvogodišnji posao za 10 žena i skrb za 60 korisnika, a projektom “Sve je lakše uz ženeske ruke” posao za 6 žena i skrb za 30 korisnika. Žene zaposlene kroz ove projekte korisnicima će pružati pomoć i njegu u kući.

Svečanosti predaja ugovora prisustvovala je i zamjenica župana Nadica Žužak. Ukupno je ministar, korisnicima s područja cijele RH, uručio ugovore vrijedne 27 milijuna kuna. Program “Zaželi” se financira iz Europskoga socijalnog fonda i ukupna mu je vrijednost milijardu kuna. Dosad je ugovoreno 90 posto ovoga iznosa.

“Županija daje podršku ovome programu jer smo svjesni činjenice da treba brinuti o našim starijim sugrađanima. Lani smo, prepoznajući njegovu važnost, osigurali sredstva za nabavu dva osobna vozila koja smo, za provedbu projekata, donirali gradskim društvima Crvenoga križa u Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini, a proračunom za 2019. osigurana su sredstva za još četiri osobna vozila. Uz gradove koji su već uključeni u ovaj program, očekujemo da će se on ove godine početi provoditi i u Jastrebarskom”, rekla je zamjenica Žužak.