USPJEH NA STARTU: Hrvatske rukometašice u dramatičnoj utakmici nadigrale Nizozemsku

Foto: Jozo Cabraja / Kolektiff

Na otvaranju HEP Croatia Cupa, hrvatska ženska rukometna reprezentacija pobijedila je Nizozemsku 24:23 i na najljepši način pokazala da je magija iz Danske s Europskog prvenstva još uvijek tu.

Fantastičnu obranu odigrale su naše rukometašice i još jedan put slavile nad svjetskim prvakinjama.

HRVATSKA: L. Bešen 0/1, T. Pijević 13/35, N. Zadravec 2/3, K. Plahinek -/-, D. Krsnik  5/7, S. Posavec, Ć. Mićijević  7/11, D. Milosavljević   -/, D. Kalaus   2/4, K. Ježić 2/4, T. Japundža  -/-, N. Miočinović  -/-, L. Franušić -/-,A. Šimara  2/2, A. Debelić 2/3, V. Blažević  2/5,  trener: Snježana Petika

NIZOEMSKA:T. Wester  11/35, C. Rompen  1/1, D. Bont 1/1, L. Abbingh 4/13,L. Nusser -/-, B. Van Wetering 3/4,Y. Broch -/-,T. Haggerty  -/-, M. Smeets  1/1, A. Malestein 2/3, N. Van Der Vilet  2/3, A. Nieuwenweg  -/-, H. Van Kreij 1/1, M. Struijs  -/-, D. Housheer 3/6, E. Polman  6/12,     izbornik: Emmanuel Mayonnade

Bez izbornika Nenada Šoštarića koji je u karanteni, sa Snježanom Petikom na klupi, Hrvatska je otvorila susret u sastavu T. Pijević na vratima, A. Šimara i N. Zadravec na krilima, A. Debelić na crti te na vanjskim pozicijama Ć. Mićijević, V. Blažević i D. Krsnik.

Hrvatska je radila samo jednu promjenu obrana napad. Valentinu Blažević u obrambenom dijelu mijenjala je Katarina Ježić. Vodila je naša reprezentacija od početka. Prvi put otišla je na plus dva u osmoj minuti (5:3).

Najviše problema u početku, Nizozemska nam je zadavala brzim centrom, ili tranzicijom nakon obrana Tess Wester.

Već u desetoj imali smo peto izjednačenje. Nakon serije 0:5 odjurila je Nizozemska na tri razlike. Zatim je naša klupa morala tražiti minutu predaha. Suparnički izbornik mnogo je rotirao u prvom dijelu.

U pojedinim trenucima  mijenjao je čak četiri igračice. Malo po malo, naše su rukometašice topile prednost Nizozemki i u 24. minuti stigle do novog izjednačenja 10:10. Odlično je u tom razdoblju funkcionirala naša obrana.

A probudila se i Tea Pijević na vratima s nizom svojih obrana. I odmah je bilo lakše i ugodnije gledati nadmudrivanje sa svjetskim prvakinjama. Hrvatska je punih 14 minuta ostavila Nizozemsku bez pogotka i na predah otišla s plus tri, 13:10.

Nizozemska nastavak otvara s dva pogotka za redom i prilazi na minus jedan. Nepunih pet minuta, trebalo je našim rukometašicama za prvi pogodak u drugom poluvremenu.

Kad su konačno pronašle svoj ritam, već u 38. otišle su ponovno na plus tri  16:13. Hrvatska je sjajno iskoristila dvostruko isključenje Nizozemki i u 43. minuti pobjegla na plus četiri (19:15). Sve to  napravila je dok je na zasluženom predahu bila  Ćamila Mićijević, naš prvi strijelac.

Na ulasku u posljednjih deset minuta Hrvatska ima pet razlike. Umor se već jasno vidi na njihovim licima. Uporne Nizozemke prilaze u 59. na minus jedan (24:23). Ali ne  uspijevaju napraviti potpuni preokret.

Dvadeset i dvije sekunde prije kraja, Valentina Blažević ne uspijeva iskoristiti sedmerac i odvesti nas na sigurnu udaljenost. Ali ne uspijevaju u posljednjem napadu zabiti ni Nizozemke i Hrvatska slavi još jednu pobjedu protiv svjetskih prvakinja.

Najefikasnija u hrvatskim redovima bila je Ćamila Mićijević sa sedam pogodaka. Pet je dala Dora KrsnikTea Pijević je imala 13 obrana. Kod Nizozemske, najbolja Estevana Polman sa šest pogodaka.