Urbanovo i ove godine ponudilo nove specijalitete i proizvode koje svakako vrijedi kušati

Foto: Mario Milošević

Svibanj je mjesec kada se u našoj najsjevernijoj županiji obilježava Urbanovo nizom manifestacija u kojima se mogu kušati ponajbolji eno-gastro specijaliteti međimurskog kraja.

I ovo Urbanovo iznjedrilo je neke nove specijalitete i proizvode koje bi svakako vrijedilo kušati.

Foto: Mario Milošević

Manifestacija počinje Međunarodnim ocjenjivanjem vina početkom svibnja u restoranu Terbotz na Železnoj gori, nastavljaju se kroz Urbanovo Gurman tjedan od 3 do 19. svibnja i završavaju vikendom Otvorenih podruma 25. i 26. svibnja u kojima se mogu kušati ponajbolja vina ovog kraja. Tu je i niz popratnih kulturnih događanja poput Međunarodne izložbe karikatura na temu “Vino” te prezentacija različitih radionica kao koncerta koji su upotpunili ovogodišnje Urbanovo.

Središnji događaj Urbanova 2024. je Festival pušipela koji je održan od 17. do 19. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi. Ove godine partner Festivala je Primorsko-goranska županija koja je također predstavila svoja vina. Vrijedna Udruga vinara “Hortus Croatiae” uz podršku Međimurske županije, TZ Međimurja i općine Štrigova priredila je bogat program kroz tri dana koji je privukao više od tri tisuće posjetitelja.

Foto: Mario Milošević

Na međunarodnom ocjenjivanju vina, osmom po redu, koje je održano u restoranu “Terbotz” na Železnoj Gori šampionsko vino je RAJNSKI RIZLING izborna berba 2019. Koje je došlo iz podruma Branimira Jakopića osvojivši velika 93 boda od ukupno mogućih sto bodova. Ovaj rezultat, još jednom je potvrdio Jakopića kao pravog majstora ove vrste vina naročito omiljene u Srednjoj Europi, sjevernoj Italiji i Sloveniji.

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je “Estate selection” (sauvignon blanc) sa 91 bodom vinarije Puklavec Family Wines iz Ormoža. U kategoriji bijelih mirnih vina pobijedio je Chardonnay barrique 2022. sa 89 bodova iz vinarije Cmrečnjak, a u kategoriji mirnih vina “Pušipel” šampion kvalitete je Pušipel classic 2023. vinarija Cmrečnjak sa 88 bodova.

U kategoriji crnih mirnih vina šampion je Pinot crni 2019. sa 88 bodova vinarije Preiner iz Svetog Urbana. Već nekoliko godina se dodjeljuje nagrada za najbolji sauvignon. Pobjednik je vinarija Žnidarić iz Marije Gorice kraj Zaprešića sa 88 bodova.

Pušipel je postao brend i za vjerovati je da će iz godine u godinu rasti, a to će zahtijevati veće količine vina jer je najznačajnija i najpopularnija sorta u tom kraju, a odmah do nje je sauvignon.

Nezaobilazna destinacija prema Štrigovi je restoran Terbotz na Železnoj gori obitelji Branimira Jakopića, gdje je održano ovogodišnje Međunarodno ocjenjivanje vina.

Lijepo uređen restoran smješten u okružju zelenila s terasom i pogledom na vinograde što svojim posjetiteljima pruža poseban osjećaj mira. Tu je i nezaobilazni podrum Terbotza s kušaonicom vina koja u dvije dvorane može primiti oko 70 ljudi. Inicijali JF (Jakopić Filip) Branimirova pradjeda mogu se naći na najstarijim bačvama iz 1905. godine što dovoljno govori o obiteljskoj tradiciji u proizvodnji vina koju nastavljaju i njegova tri sina. Godina 1973. je početak ozbiljnijih, većih sadnji za obitelj Jakopić i nagovještaj njihovog ulaska u ozbiljan vinarski biznis.

Foto: Mario Milošević

Danas imaju oko 88 000 vlastitih trsova na površini od 14,5 ha, koji ovisno o namjeni i sorti daju različite urode, ali u prosječno dobroj godini to je oko 11 tona grožđa po hektaru. Naravno, za izbornu berbu kao što je bila ona rajnskog rizlinga iz 2019. bere se grožđe koje daje puno manje soka i ne može se uspoređivati sa redovnom berbom.

Vinarija je posljednjih godina dobila više značajnih nagrada na Decanteru. Graševina 2017. izbor prosušenih bobica dobila je platinu sa čak 96 bodova te bila smještena u top 10 slatkih vina na natjecanju. Pušipel Prestige iz 2018. također izbor bobica dobio je 95 bodova i zlato.

Prošle 2023. godine ovogodišnji šampion u Međimurju, Rajnki rizling 2019. je osvojio zlato sa 95 bodova. Naravno, ovo je samo mali dio najvećih priznanja što ih je vinarija dobila tijekom godina.

Dobra vina obitelji Jakopić prate i izvrsna jela ovog restorana koji je već godinama među 100 vodećih restorana u Hrvatskoj.

I na kraju, ostaje nam da vjerujemo kako će obitelj koja se sada kompletira na svim eno-gastro područjima uspjeti u namjeri da izgradi svoj hotel u stilu vremena grofa Terbotza te još jednim, novijim uklopljenim objektom. Ne sumnjamo da će u tome ove ili slijedeće godine i uspjeti.