Na današnji dan – 25. siječnja

25. siječnja

1533.
— Engleski kralj Henrik VIII. oženio se potajno s Anne Boleyn, prkoseći vrhu rimokatoličke crkve u Vatikanu, koji mu nije dozvolio razvod od prve supruge, španjolske princeze Katarine Aragonske.

1554.
sao-paulo — Osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta. Na površini od 1.523 četvorna kilometra živi nešto više od 11 milijuna ljudi. Uz to što je centar kulture i gospodarstva, grad koji je ime dobio prema svetom Pavlu smatra se i Alpha World Cityjem što znači da je jedan od centara današnje globalne ekonomije.

1627.
— Rođen Robert Boyle, engleski kemičar i fizičar (umro u Londonu 30. prosnica 1691.). Prvi je uočio razliku između elemenata i spojeva, postavio zakon o ovisnosti obujma plina o tlaku, izolirao metilni alkohol i aceton. Boyle je rođen 25. siječnja 1627. godine u Irskoj.

1765.
— Uspostavljen Port Egmont, prva zajednica britanskih doseljenika na Falklandskim otocima.

1831.
Poljski parlament proglasio je nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I s poljskog prijestola.

1882.
— Rođena Virginia Woolf, engleska romansijerka i esejistkinja, u romanima odbacuje tradicionalnu fabulu opisujući neprekidno nadiranje asocijacija u ljudsku svijest i stanje svijesti (Gospođa Dalloway), eseji o književnosti. Njeni su romani visoko eksperimentalni: na više mjesta radnja, koja je počesto svakodnevna i uobičajena, rastače se u svijesti protagonista. Virginia Woolf umrla je 28. ožujka 1941. godine.

1899.
— U Požarevačkom zatvoru je umro revolucionar i publicist Vasa Pelagić.

1904.
— U Beogradu je počeo izlaziti dnevni list “Politika”.

1919.
— Osnovana Liga naroda, preteča Ujedinjenih naaroda.

1924.
— otvorene I. Zimske olimpijske igre u francuskom Chamonixu. Igre su u početku bile poznate kao “Međunarodni tjedan zimskih sportova” i održane su u sklopu Ljetnih olimpijskih igara. Sportska su se natjecanja održavala u blizini Mont Blanca te u Haute Savoieu u Francuskoj, a potrajala su do 5. veljače. Organizirao ih je Francuski olimpijski odbor, a Međunarodni olimpijski odbor ih je tek kasnije nazvao prvim zimskim olimpijskim igrama.

1978.
— Umro bosanskohercegovački književnik Skender Kulenović.

1991.
— Skupština općine Virovitica priopćila da je JNA uhitila predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Antuna Habijanca i predsjednika HDZ-a i člana Izvršnog vijeća Virovitice Đuru Dečaka.
Makedoniski parlament (Sobranje) usvojio je deklaraciju o nezavisnosti i platformu za pregovore o budućnosti Jugoslavije.

1999. — U potresu u Kolumbiji poginulo oko tisuću ljudi.

20120125