Uklonjen vrh tornja katedrale, Krstičević čestitao vojnicima koji su u tome sudjelovali [VIDEO]

Uklonjen vrh tornja katedrale, Krstičević čestitao vojnicima koji su u tome sudjelovali [VIDEO]
Foto: MORH / F. Klen

Danas popodne uspješno je uklonjen vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale koji je u potresu pretrpio ozbiljna oštećenja te je prijetilo urušavanje.

Vrh tornja visok 13 i pol metara i težak 30 tona odvojen je kontroliranim eksplozijama, a potom dizalicom spušten na tlo. U tom zahtjevnom poslu sudjelovali su i pripadnici Hrvatske vojske.

Zamolbu za pomoć Hrvatske vojske u uklanjanju dijela sjevernog tornja uputio je Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, a u radove obnove bila su uključena četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije i šest pripadnika Vojno obavještajne satnije. Uz pripadnike HV-a, na sanaciji katedrale bili su angažirani i građevinski stručnjaci, arhitekti, statičari, alpinisti i profesori Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj čestitali su svim sudionicima, od privatnih kompanija, alpinista, policije i Hrvatske vojske na uspješno izvršenoj akciji uklanjanja tornja.

“Čestitke našim pripadnicima Hrvatske vojske na sjajno obavljenoj zahtjevnoj akciji uklanjanja sjevernog tornja zagrebačke katedrale, a posebno HKoV-u. Vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini! Hvala Vam!”, poručio je ministar Krstičević.